Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Közzétettek az Orosz-Ukrán Háború csoportban egy videófelvételt, amelyben az ukrán 118. dandár parancsnoka a leírás szerint – oroszul nem tudok, így lefordítani nem tudom – arról beszélt, hogy a mozgósításnak keménynek kell lennie. A közölt fordítás alapján kijelentette, hogy „ha (a hadköteles férfi – a szerk.) nem száll ki a kocsiból, térden lőni. – Ennek így kell lennie, különben nem nyerünk – tette hozzá.

A hír rövid, a véleményünk is tömör, de kemény!

1, Mindig mindenkor arra törekszem, hogy történjen bármi, megőrizzem a hidegvérem. Ez sokszor könnyen megy, máskor nehezebben, olykor pedig – mint ez esetben is – az agyvérzés kerülget. A 118. dandár parancsnokának nyilatkozata kiverte nálam a biztosítékot.

Talán a végéről kezdem, mert ez a legfontosabb: Ukrajna ezt a háborút nem nyerheti meg! Pontosabban fogalmazva, semmi esélyt nem látok az ukrán győzelemre, és ha mégis fordulat állna be a háborúban, az oroszoknak akkor is van még ütőkártyájuk. Csak odáig el ne jussunk!


2, Parancsnok „Úr”! Ha lábon lövitek a mozgósítani kívánt férfiakat, akkor hogyan hurcoljátok őket a frontra? Hogyan fogjátok orvosolni a létszámhiányt a hadseregben, ha tönkreteszitek a bokorugrókat, mielőtt azok a lövészárkokig mehetnének? Keresem én ebben a logikát, de nem találom!

3, Ha egy hadköteles férfi a háború közepette nem száll ki a kocsiból, akkor eljárás alá kell vonni. Erre megvannak a jogszabályok, azokat kell betartanatok. Ez ilyen egyszerű (lenne) egy demokratikus országban, vagy ahogy Brüsszelben mondják manapság, egy jogállamban.

Vagy az Európai Unióba igyekvő Ukrajnában – ez borzalmasan hangzik – nem kell a törvényeket betartani? Mellesleg a parancsnok kiborulása után vele is lehetne dolga a hatóságoknak…

4, S végezetül lassan fel kell tenni a kérdést: az ukrán nép tényleg aláírta a saját halálos ítéletét? Tényleg mindenki huzatot kapott keleti szomszédunknál, és megnyomta az önfelszámoló gombot? Valóban meg akarnak halni Oroszország ellen egy olyan háborúban, amihez Ukrajna csak a hadszínteret és a katonákat adja?

Áldozati bárányok akarnak lenni a nagyhatalmak közötti összecsapásban? A válasz egyre inkább igennek tűnik a kérdésekre. Ez maga a tragédia!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét