Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Egy elhúzódó és egyre inkább elkeseredett háborúban a szembenálló felek mind jobban tágítják a határokat, és egyre több mindent próbálnak bevetni, hogy megtörjék a másik ellenállását. S az ember egy idő után rájön, hogy a határ a csillagos ég, sőt, talán el is tűnnek a határok.

Mindezt annak kapcsán írom, hogy az Orosz-Ukrán Háború elnevezésű Facebook-csoportban a minap egy brutális bejegyzést közöltek, aminek a valóságtartalmát nem tudjuk ellenőrizni. Őszintén szólva nehéz elhinni, hogy a hír igaz, de talán csak azért, mert nőkről szól…

A poszt lényege a következő:

A videóban egy férfi arról beszél, hogy bizonyos esetekben működik az „ISIS technológia”, az ukrán női fegyveresek ugyanis olykor öngyilkos akciókra vállalkoznak. Ezért arra figyelmezteti az orosz katonákat: ne menjenek a közelükbe, amíg meg nem bizonyosodtak az ártalmatlanságukról. Mint mondja, volt már példa arra, hogy ezek az „öngyilkos merénylők” terhességet vagy sérülést színleltek, majd végeztek a segítségükre kelő óvatlan katonákkal.

Kétségeink tehát vannak – leginkább azért, mert egy férfiról könnyebb elképzelni, hogy megadás helyett inkább felrobbantja magát, mint egy nőről. Persze, pont ez lehet a „trükk” az egészben, illetve éppen ezért lehetnek különösen veszélyesek a katonanők.

A történethez érdemes hozzátenni, a háborús szolgálatot Ukrajnában egy ideje feminista köntösbe csomagolják.

– Engem személy szerint felháborít, hogy a nők kötelessége a haza védelmére a honvédségben nem ugyanolyan szinten van törvénybe iktatva, mint a férfiaké – jelentette ki például Jarina Csernoguz, az ukrán hadsereg egyik „influenszere”. – Ha neked, mint állampolgárnak nincs jogod és kötelességed ölni és meghalni a hazádért, akkor milyen szabadságról, nemek közötti egyenlőségről és kiteljesedésről beszélhetünk? – fűzte hozzá.


De az ukrán propaganda mostanában felkapta Anasztaszia Szavkát, egy mesterlövészt is, aki elvesztette az egyik lábát. Ő korábban egy autószervízben dolgozott, de önkéntesnek állt, s most, az amputáció után arra készül, visszatér a frontra, mert „még jobban el akarja pusztítani az ellenséget”. Mindkettőjükről el tudjuk képzelni, hogy végső esetben felcsapna „öngyilkos merénylőnek”.

A neten egyébként számos videó terjed harcias ukrán nőkről. Persze, nem mindegyikük akar harcolni. Vannak, akik akarva-akaratlanul a férfiak háborús mobilizációját segítik. Egy kijevi nő például nem is olyan régen a blogján azt írt, hogy a nők szinte kényszerítik férjüket: teljesítsék a köteleségüket, és menjenek a frontra.

Hozzá kell tenni, ennek a hazafias felbuzduláson túl az is az oka lehet, hogy katonaként jobb zsoldot, halál vagy sebesülés esetén pedig a család nagyobb támogatást kap, mintha a férjek a civil életüket folytatnák.

Azt tehát biztosan megállapíthatjuk: a háború beteg dolog, az ukránokon pedig teljesen elhatalmasodott a pszichózis.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét