Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Már most azt látjuk, hogy a nők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a fegyveres erőkhöz való önkéntes csatlakozás iránt. A mi feladatunk az, hogy méltó körülményeket teremtsünk a szolgálatukhoz – mondta Natalja Kalmikova, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese, erről az Orosz-Ukrán Háború számoltak be.

Mint ott írták, a női paraméterek figyelembevételével készült nyári terepruhák első készleteit már elkezdték szállítani a csapatoknak. Azokat 40 és 64 közötti méretben, 146 és 188 centiméter közötti magasságban és két teltségi csoportban készülnek. Azt közölték, hogy az ukrán védelmi minisztérium 65 ezer női katonai egyenruhát vásárol.


Az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban felhívták a figyelmet arra, hogy korábban Ukrajna védelmi minisztériuma jóváhagyta az első női testpáncélzatot. A tárca szerint jelenleg több tízezer nő teljesít szolgálatot az AFU-ban, közülük mintegy 5 ezren a fronton vannak.

Régóta olvasom azokat a híreket, hogy Ukrajnában egyre inkább támaszkodnának a nőkre a hadseregben, nem mondják ki, de nyilván a férfiakat váltanak ki az egyenruhába öltöztetett hölgyekkel. De mi lesz ennek a vége? Sok férfi – jellemzően a családjával együtt – elmenekült az országból, és jelentős részük szerintem soha nem tér vissza.

Aki otthon maradt, meghalt, megnyomorodott a háborúban, esetleg éppen harcol a fronton, vagy mentálisan, illetve fizikailag annyira sérült, hogy nem alkalmas katonának. S mivel kevés, vagy mondjuk úgy, nincs elegendő hadra fogható férfi az országban, igyekeznek a nőket csatasorba állítani.


Ezek után egy kérdésem van csupán. Ha a fitt és épkézláb férfiak meghalnak, megsérülnek a fronton, vagy külföldön maradnak, és a jó kondiban levő nőket is egyenruhába öltöztetik, akkor kik alkotják majd a jövő ukrán társadalmat?

Milyen házaspárok milyen gyermekeket nevelnek majd? Születnek majd egyáltalán gyermekek? Amikor Ukrajnában a háború mindenáron való folytatása mellett határoznak, akkor vajon számolnak majd a jövővel is?

Nekem úgy tűnik, hogy mindent egy lapra tesznek fel, és mindent feláldoznak a (szerintem amúgy elérhetetlen) győzelem érdekében. Csak hát az esély arra nagyobb, hogy veszítenek. S ha így lesz, akkor vereség lesz minden szinten. De ilyen pusztulás után a győzelem is vereséggel érne fel!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét