Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Oroszország mintegy ötszáz harckocsit, több mint hatszáz harcjárművet és mintegy 40 ezer katonát összpontosított Kupjanszk irányába azzal a céllal, hogy visszafoglalja a Harkovi területet, ahonnan 2022 őszén távoztak – közölte a Forbes, amit itthon a Szent Korona Rádió szemlézett.

Mint közölték, az orosz csoporttal mintegy 10 ukrán dandár áll szemben, körülbelül 20 ezer katonával. Azt írták, a fő problémát azonban nem is a létszámkülönbség jelenti, hanem a lőszerhiány az ukrán fegyveres erőknél. A lövedékek ötszörös előnye miatt Oroszország a tüzérséget koncentrálni tudja, anélkül, hogy félnie kellene az ukrán ellentűztől.

– Ez a helyzet lehetővé teszi Oroszország számára, hogy egy jól ismert megközelítést alkalmazzon: a városi területek szisztematikus lerombolását, védtelenné téve azokat – magyarázta a Frontelligence Insight ukrán elemzőcsoport.


– Ukrajna a lőszerhiányt több ezer FPV drón használatával próbálja kompenzálni, de egy ilyen drón hatótávolsága mindössze 2-3 kilométer. Ez nem elég az orosz tüzérség levadászásához, amely 20-25 kilométerre van a fronttól – írták a Forbes nyomán.

Nem tudjuk, hogy valóban így állnak-e az erőviszonyok Kupjanszk térségében, de talán a Forbes nem a levegőbe beszél.

Ötszáz harckocsi és hatszáz harcjármű – ha ez igaz – valóban nem kis erő. Ha egy ekkora seregtestet okosan, jó stratégia mentén használnak fel, akkor fájdalmas veszteségeket okozhatnak az ukránoknak. Akkorát, hogy az a háború menetét is érdemben befolyásolhatja. Ha ugyanis Kupjanszk közelébe máshonnan kell az ukránoknak erőket, tartalékot átcsoportosítaniuk, akkor távolabbi frontszakaszokon gyengülhet meg a védelem.


Érdekes fordulatot vehet a hadihelyzet a déli fronton is.

Lawrence Wilkerson nyugalmazott amerikai ezredes a Dialogue Works nevű YouTube-csatornának adott interjújában hívta fel a figyelmet arra, hogy Oroszország több szempontból sem mondhat le Odesszáról. Pontosabban, nem valószínű, hogy ezt megtenné.

A(z) (új) határai védelme érdekében – mutatott rá az amerikai külügyminiszter egykori tanácsadója – Moszkvának be kell vennie a Fekete-tengeri kikötővárost. Szerinte ehhez az oroszoknak megvan az erejük. Ha tehát a kijevi rezsim nem ül mihamarább tárgyalóasztalhoz, akkor további területi veszteségeket fog elszenvedni.

Wilkerson hozzátette: Odessza fontosabb, mint Kijev. Ebben igaza van, hiszen – tesszük hozzá mi – a város egy köpésnyire van Transznyisztria határától. Orosz kézre kerülése ennél fogva elvágná az ukránokat a Duna-deltáig húzódó tengermelléktől. Vagyis végeredményen Ukrajna tengeri kijárat nélkül maradna.


1 hozzászólás

  1. Érthetetlen és sajnálatos,hogy a h@s Biden vezette USA és a többi nyugati országok vezetői eszetlenűl még mindig pénzelik támogatják az ukrán elnöki hadműveletet,amely vitathatatlanul a vesztésre van itélve.Az oroszokat legyőzni nem tudja ukrajna ,söt ha tovább folytatódik a háború Odesza és a teljes Fekete tengeri kijárata az oroszok kezébe jut,kérdés ,hogy meddig akarja a nyugat a szláv népesség pusztulását ebben a háborúban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét