Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy nemrégiben beszélt az 1996-ban elhunyt Francois Mitterrand francia elnökkel, ezt egy Las Vegas-i választási találkozón mondta – adta hírül a Fox News, erről itthon az Oroszhírek.hu számolt be. A közzétett videón látható, ahogy a Fehér Ház vezetője a francia elnökkel való találkozójáról mesélt, ami a nagy-britanniai G7-csúcson zajlott.

– Leültem és azt mondtam: „Amerika visszatért”. És Mitterrand Németországból – mármint Franciaországból – rám nézett, és megkérdezte: „Nos, mennyi időre tértetek vissza?” – mesélte Biden.

Mint a lap megjegyezte, az amerikai elnök valószínűleg a jelenlegi francia elnökre, Emmanuel Macronra „gondolt”. François Mitterrand 1981 és 1995 között volt Franciaország elnöke. Az ő elnöksége volt a leghosszabb az ország történetében. Mitterrand lett a múlt század legidősebb francia elnöke, aki 1996-ban, 79 éves korában halt meg.

Hát, hogy Biden apó mire gondolt, vagy gondol-e egyáltalán még bármire, úgy hiszem, ebben az életben nem tudjuk már meg. Neki már minden mindegy, régóta elvesztette a kapcsolatot a valósággal.


Hogy mikor volt az az utolsó pillanat, amikor még teljesen képben volt, nem tudom. Valószínűleg nem mostanában, az utóbbi években a csetlés-botlásainak se szeri, se száma. Ugye emlékszünk, hogy Biden apó korábban fordítva indult el a vörös szőnyegen, szellemekkel jattolt, egy alkalommal alig bírta felvenni a zakóját, és egy nagygyűlésen egy halott politikust keresett a hallgatóság soraiban?

Mindezen lehet nevetni és sírni, mi úgy gondoljuk, más nyomorán nem illik gúnyolódni, elég baj az neki, hogy lassan elhatalmasodik rajta a demencia. Neki már mindegy, de a valóságban élő családjának biztosan borzasztó érzés lehet. Magam sem írnék egy öregember agóniájáról, de az ég szerelmére: ez a demens ember az Amerikai Egyesült Államok, a világ papíron első számú szuperhatalmának az elnöke.

Nem egy faluszéli kricsmit vezet, hanem az USA első embere. Azért joggal lenne elvárható az amerikai elnöktől, hogy száz százalékig beszámítható legyen. Így amikor Biden apót bíráljuk, nem a nehézségekkel küzdő, szellemi mélyrepülésben levő öregembert támadjuk, az USA elnökéről állítunk ki kórképet.

S ezt a jövőben is meg fogjuk tenni!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét