Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Waldemar Skrzypczak lengyel tábornok azt javasolta a lengyel kormánynak, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás részeként deportáljon minden hadköteles korú ukrán férfit az országból. A Mandiner szerint erről az Onet Wiadomości lengyel kiadása számolt be, amit az Unian szemlézett.

A hadsereg nyugalmazott parancsnoka konkrétan azt javasolja, hogy az európai „kormányoknak segíteniük kellene Kijevnek a deportálás végrehajtásában.” A lengyel külügyminisztérium a felvetésre válaszul közölte, hogy „felismerte a problémát”, és úgy gondolják, hogy „európai szinten optimális megoldást lehet találni”

Briliáns. Csak két szót kell kicserélni a szövegben, és majdnem olyan, mint egy szemelvény a vészkorszakból. És tényleg, mivel a lengyelek akkoriban is segédkeztek egy népcsoport tagjainak összegyűjtésében és deportálásában, csak ugye nem Kijevnek, hanem Berlinnek.


Ha most valaki zavarba jött – nyugodjon meg! A történelem kevésbé reklámozott tényei közé tartozik, hogy a lengyel társadalom túlnyomó többsége totális érdektelenséggel szemlélte a zsidók gettósítását, majd a megsemmisítését. Nem kevesen voltak azonban, akik részt is vállaltak mindebből.

Jan Grabowski professzor szerint a lengyelek közvetlenül vagy közvetve több mint 200 000 zsidó haláláért felelősek. Az történt, hogy 1942-ben a németek meghirdették a Judenjagdot, a zsidóvadászatot, és egyesek – persze – kényszer hatására, mások viszont… Hát, mondjuk úgy, „miért is ne” alapon feljelentgették a bujkálókat.

A történész az erről szóló könyvében hangsúlyozta: ez egy konzervatív becslés, és nem számította bele például a lengyel kollaboráns „Kék Rendőrség” áldozatait.


No, de miért is kéne most a vágóhídra küldeni az ukrán menekülteket? Erre Andrzej Duda minapi nyilatkozatából következtethetünk. A köztársaság elnöke pénteken, a Kanal Zero tévé YouTube-csatornáján azt mondta: nem tudom, hogy Ukrajna vissza tudja-e szerezni a Krímet, de úgy gondolom, hogy Donyeck és Luhanszk visszakerül.

Duda az ATV hírszemléje szerint azzal érvelt, hogy a Krím „különleges” térség, amely ha „történelmi szemszögből nézzük, az idő nagy részében Oroszország ellenőrzése alatt állt.”

Tehát a deportálások célja Kelet-Ukrajna visszahódítása lenne. Viszont az indokolással van némi probléma. Nem világos ugyanis, hogy abból a „történelmi szemszögből”, amelyből úgy tűnik, hogy „az idő nagy részében [a Krím] Oroszország ellenőrzése alatt állt”, Donyeck és Luhanszk hol állt Duda szerint?


Az oroszok a 18. században érték el a Fekete-tengert, viszont Bahmutot már 200 évvel korábban, Rettegett Iván idején megalapították. Donyeck és Luhanszk területeinek egy része 50-100 évvel a Krím meghódítása előtt a cárok birtokába került. Ukrajna pedig 1917-ig nem létezett. Amikor létrejött, nagyjából mindhárom szóban forgó terület a része volt. A lakosságának pedig hozzávetőlegesen 10-15 százalékát tették ki az oroszok, akiknek a zöme a tengermelléki és a keleti területeken élt.

Donyeck és Luhanszk tehát „oroszabb”, mint a Krím. Abból a szemszögből, amelyből Duda szemléli a történelmet, biztosan. Így talán azokat is el kéne engedni, és akkor az ukrán menekülteket sem kéne deportálni egy olyan országba, amelynek a háborújában nem akarnak részt venni.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét