Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint jobban el kell magyarázni az uniós országok polgárainak, mit jelent Oroszország szomszédságában élni – hangzott el az EuroEFE Borrell-lel készített interjújában, amelyet itthon az Index.hu szemlézett.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint oktatási feladatokat kell ellátni az európai választások közeledtével annak érdekében, hogy uniós polgároknak elmagyarázzák, az EU miért segíti Ukrajnát, és milyen következményekkel járna Kijev veresége.

Oroszország szerinte olyan szomszéd, amelyik nem akarja tudni, hol kezdődnek és hol végződnek a határai. Ennek elkerülése érdekében az uniós polgárokat tájékoztatni kell arról, mit jelentene, ha Ukrajnában a Kreml által kinevezett „bábkormány” működne, Belaruszhoz hasonlóan, abban az esetben, ha Oroszország győzne a háborúban.


– Azt hiszed, hogy Putyin, amikor elindította a háborút, egy pillanatra is el tudta képzelni, hogy két év múlva ott lesz, ahol van? Nem, azt hitte, hogy a hadserege nagyon erős. És nem az. Úgy gondolta, Ukrajna nagyon gyenge, és összeomlik. De nem. Azt hitte, az európaiak egysége összeomlik. Azt hitte, a transzatlanti egység összeomlik. Mindez nem történt meg – mondta Borrell.

Az interjúban arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy sokan ellenzik Ukrajna támogatását, és a legjobb szerintük az lenne, ha Ukrajna mielőbb megadná magát, és így megszabadulnánk a problémáktól, Borrell kérdéssel válaszolt:

„Ön szerint, ha Oroszország beiktat egy bábrendszert Ukrajnában, mint Belaruszban, és orosz csapatok állnak a lengyel határon, akkor elkerüljük a problémákat, vagy még nagyobb gondjaink lesznek? Ukrajna végső veresége azt jelentené, hogy az orosz hadsereg Európa határán lenne” – hangsúlyozta.


Nagyon tanulságos Borrell nyilatkozata. Milyen érdekes! Azt bajnak érezné, ha Ukrajna végső vereségével az orosz hadsereg Európa határán lenne. (Persze nem tudom, hogy ezt miként érti, mert Oroszország jelenleg is határos Észtországgal, Lettországgal, Finnországgal és Norvégiával (nem EU-, de NATO-tag), sőt a Kalinyingrádi területen keresztül Litvániával és Lengyelországgal is.

Vagyis Oroszország ott van az Európai Unió határán nagyon régóta.) Azt ugyanakkor Borrell nem érzi gondnak, hogy a NATO hosszú évtizedes keleti terjeszkedésével már régen Oroszország határaira ért. S ha Ukrajna is beállna (beállt volna) a katonai szövetségbe, akkor tovább zárulna a hurok Oroszország körül. Moszkva azonban ezt gondnak érzi, teljes joggal, ezért lépett.

Borrell pedig csak „képmutat”!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét