Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Nagyon sok hajmeresztő dologról pusmogtak már eddig is az orosz-ukrán háború kapcsán a különböző Facebook-oldalakon, -csoportokban, amióta elindult a különleges katonai művelet.

Közöltek már kismillió videót az erőszakos mozgósításokról, becsatoltak már olyan videót, amelyen bottal közlekedő mozgássérültet vittek el egy buszmegállóból, de pletykáltak már arról is, hogy 18 év alatti gyermekeket hurcoltak el erőszakkal otthonról. Ezeknek a valóságtartalmát nyilvánvalóan a legtöbb esetben képtelenség ellenőrizni, de a nagyon sok esetből biztos volt olyan, ami igaz volt.

Most egy olyan történetről számoltak be az Orosz-Ukrán Háború csoportban, amely elviszi a pálmát, és ha igaz, akkor a diplomatáknak is bőven adott feladatot. Egy bácsika beszámolója alapján azt írták, hogy Ukrajnában olyan román férfiakat igyekeztek mozgósítani, akik keleti szomszédunkhoz látogattak. Az ukrán katonának ugyanis nem hitték el, hogy tényleg románokkal találkoztak.

Úgy viszonyultak hozzájuk, mintha ukránok lennének, pedig az érintett férfiak még a román útleveleiket is megmutatták. A bejegyzés szerint kirángatták őket a buszból, és elvitték a csoportot a toborzó központba. A Facebook-csoportban azt írták: nem tudni, mi lett a történet vége, de úgy tudják, a román nagykövetségnek kellett intézkednie.

Arra nincsen bizonyítékunk, hogy ez a történet valóban megtörtént, de ismerve a kaotikus ukrán viszonyokat, még az is lehet, hogy igaz. S persze előfordulhat, hogy Ukrajnában született román-ukrán kettős állampolgárokról lehet szó. De ha a férfiak román útlevelet mutattak be, akkor nem mozgósíthatják őket az ukrán hadseregbe. Akkor sem, ha azt feltételezik róluk, hogy ukrán útlevelük is van.


Ez lenne a normális, de a történet Ukrajnában íródott, ahol manapság azért sok minden megtörténhet. Főleg akkor, ha számba vesszük, hogy az ukrán hadsereg egyre komolyabb létszámhiánnyal küzd. Egy ilyen helyzetben az ukrán komisszároknak eredményt kell felmutatniuk, viszik, akit tudnak. Még a háború elején jártunk, amikor a hírek szerint egy magyar állampolgárt, egy szakácsot is el akartak vinni a frontra.

A született magyar férfi azért ment ki Ukrajnába, hogy a háborúba elvitt vagy a konfliktus miatt elmenekült szakácsokat pótolja, és a hírek szerint majdnem a fronton végezte, pedig ő még csak nem is kettős állampolgár volt.

Mindez egyébként kísértetiesen hasonlít arra, ami a második világháború idején történt, például Magyarországon. A vörös hadseregnek akkoriban megszabták, hogy egy-egy ütközet alatt/után mennyi hadifoglyot kell ejtenie, de ezt nem mindig sikerült teljesíteni. Így esett, hogy a csaták után összefogdosták például a német vezetéknevű magyarországi svábokat, és katonákként lejelentve küldték őket hadifogságba.

A történelem tehát a jelek szerint más formában, de ismétli önmagát.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét