Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Volodimir Zelenszkij február 8-i beszédében felsorolta azokat a főbb változásokat, amelyekre Olekszandr Szirszkij főparancsnoki kinevezésétől számít – írta meg az Ukrajinszka Pravda. Igen, a színész-elnök végül tényleg kirúgta Valerij Zaluzsnijt. A bejelentése pedig azért érdekes, mert sokat elárul azokról a kaotikus állapotokról, amelyek Ukrajnában uralkodnak.

Nézzük pontokba szedve a kommentárjainkkal.

1. Az ukrán fegyveres erők 2024-re szóló, reális, részletes cselekvési tervét mielőbb le kell tenni az asztalra. Ennek figyelembe kell vennie a harctéren jelenleg uralkodó valós helyzetet és a kilátásokat.

Ez – már bocsánat – nagyon mókás. Amikor Zaluzsnij kirúgása először szóba került, akkor éppen elkövette azt a hibát, hogy nyilvánosan kijelentette: a valós helyzetre tekintettel védekezésre kéne átállítani az ukrán haderőt.

A második hibája december-január fordulóján az volt, hogy letett egy tervet az asztalra, amely szerint a politikai vezetés elvárásainak csak jelentős létszámnövelés után lehet megfelelni.

Szóval, nagyon úgy tűnik, hogy Zelenszkij most azt várja Szirszkijtől, hogy írjon egy tündérmesét, amiben az ukrán hadsereg a jenlegi vagy a mostaninál kisebb emberanyaggal, és dacára az utánpótlás és a pénzügyi források megcsappanásának, végül beveszi Moszkvát. De legalábbis visszaszerzi a Krímet és Kelet-Ukrajnát.

Az új főparancsnok nincs könnyű helyzetben, hiszen egy háborús fantasy-t ma már a ChatGPT is össze tud rántani, viszont Szirszkijnek aztán ezt meg is kéne valósítania. Ha nem sikerül neki, esetleg mehet ő is az első vonalba – de erre még visszatérünk.


2. Az első vonal minden egyes harcoló dandárjának hatékony nyugati fegyvereket kell kapnia – az ilyen fegyverek igazságos újraelosztására kell törekedni az első vonal javára.

No, amikor a 2023-as nagy tavaszi offenzíva kezdete egyre csak csúszott, az volt az egyik mondás, hogy ennek oka a nyugati fegyverek bevárása. Mert az élcsapatokat a legjobb felszereléssel akarják harcba küldeni.

Persze, számtalan olyan – akkoriban orosz propagandafogásnak tulajdonított – hír is megjelent, melyek szerint a nyugati ellátmány számottevő részét egyszerűen ellopták az ukránok. Zelenszkij mostani bejelentése gyakorlatilag ennek elismerése.

Hol vannak azok a nyugati fegyverek, amiket eddig kaptak? Kik használják? Vagy odavesztek a harcokban? Ha igen, akkor hogyan akarják pótolni? Csupa érdekes kérdés vetődik most fel az emberben. Egyébként meg nem azt mondta Dmitro Kuleba, hogy ásókkal is megverik az oroszokat?


3. Meg kell oldani a logisztikai problémákat. Avdijivka nem várhat arra, hogy a tábornokok kiderítsék, mely raktárakban rekedtek a drónjaik.

Ez egyfelől ráerősít arra, amit az előbb írtunk. De nemcsak azért riasztó, hogy a tábornokok sem tudják, melyik raktárban vannak a drónjaik, mert felveti az alapos gyanúját annak, hogy már nincsenek is Ukrajnában – hanem esetleg úton vannak az ISIS-hez vagy valamilyen fekete afrikai hadúrhoz…

De azért is, mert egy ilyen kaotikus és kleptomán országnak szavaztunk meg 50 milliárd eurót. Hogy fognak elszámolni a pénzzel? Leírják, hogy vettek belőle valamit, amit a Bandera utca 88. szám alatti raktárban tárolnak… És ha valaki rá akar nézni, majd azt mondják: „Ja, nem, átszállítottuk a Farkashorog utca 14-be. Illetve dehogy! Közben az Árja közbe…”

És ne álmodozzunk! Így vagy úgy, de minden uniós hitel, segély, kölcsön vagy támogatás végeredményben a magyarok pénzéből (is) megy Ukrajnába – és onnan ki tudja, hová… A tábornok legalábbis nem fogják tudni, az biztos.


3. Minden tábornoknak ismernie kell a frontvonalat. Ha egy tábornok nem ismeri a frontvonalat, akkor nem Ukrajnát szolgálja.

Erre utaltunk fentebb, amikor azt írtuk, az új főparancsnok könnyen a fronton találhatja magát. Azonban komolyra fordítva a szót: egy ideje nem divat, hogy a tábornokok az első vonalban szerezzenek információt a hadihelyzetről. És nem véletlenül!

Ha sokat lófrálnak a tűzvonalban, előbb-utóbb el fogja találni őket egy drón, rakéta vagy nagy űrméretű tüzérségi lövedék, romboló bomba… Röviden: valami, amibe réges-rég belegravírozták a nevüket.

De hajrá! Ha az ukrán parancsnokok elkezdenek tömegével hullani, az biztosan meggyorsítja a háború lezárását.


4. A túlzott és indokolatlan személyzeti létszámot korrigálni kell.

Adná magát, hogy Zelenszkij itt nem a harcoló alakulatok létszámára gondolt, de tudjuk, hogy az elmúlt két évben folyamatosan bővítették a behívható személyek körét. Valamint a nyugati országoknál elkezdtek kilincselni a hadköteles korú férfiak kiadásáért.

Vagyis sokkal valószínűbb, hogy ez egy trükk. Kijev képtelen megbirkózni a tartalékok mozgósításával, ezért csökkenti a hadsereg személyi állományát.

Láttunk már ilyet a történelemben. Például Mussolini sem tudott összerakni anno egy normális hadsereget, ezért az egészet átszervezték. Az eredmény: papíron sok, 100 százalékban feltöltött hadosztály. Csak ugye a harcértékük a csökkentett mód miatt körülbelül 60 százalékos volt.

Ez mindaddig jól mutat – az olaszok esetében is ez volt a helyzet –, amíg nem kell ezeket harcba dobni. Ukrajna esetében viszont még PR-fogásnak sem elég, hiszen a „túlzott és indokolatlan személyzeti létszám korrigálásának” egyenes következménye lesz a harctéri katasztrófa.


5. A hadseregben hatékony rotációs rendszert kell kiépíteni. A rotáció elengedhetetlen.

Igen, ez fontos, hiszen a frontharcosok hamar kimerülnek. Na, de rotáció létszámcsökkentés mellet? Hagyjuk már…

6. Egyértelműen javítani kell a katonák kiképzésének minőségét – csak képzett katonák a frontvonalban.

Ez már egy Ukrajnán túlmutató probléma. Sok olyan történetet lehetett olvasni, hallani, ami arról szól, hogy a kiképzésre küldött ukrán katonák lealázták a NATO G. I. Joe-it.

Miért? Azért, mert öt perc alatt kiderült, hogy nagyobb tapasztalatuk van a konvencionális és szimmetrikus hadviselés terén, mint a nyugatiaknak, akik jobb esetben kaftános tevehajcsárokon, rosszabb esetben csak a Call of Duty-n és más népszerű videójátékokon edződtek.

Vagyis Kijev csak a saját katonáinak a tapasztalataira számíthat. Ha viszont a legjobbakat kivonják a frontból, hogy a kopaszok kiképzésével foglalkozzanak, akkor visszajutunk a létszámkérdéshez. Innentől pedig ez egy ördögi kör.


7. A fegyveres erők struktúrájában egy újfajta haderő jön létre – a pilóta nélküli rendszerek hadereje. Ki kell nevezni az első parancsnokot.

Ez tényleg okos gondolat. Csak győzzék megtalálni a tábornokok, hogy melyik raktárban vannak a drónjaik… Ellenkező esetben ugyanis kénytelenek lesznek papírrepülőket hajigálni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét