Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője szerint Washington és London azt tervezi, hogy a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló területek közvetlen irányítására létrehoznak egy „helytartói” tisztségét.

A RIA Novosztyi jelentésében az áll: az angolszászok a G7 többi államait éppen arról győzködik, hogy ki kéne nevezni egy Ukrajnával kapcsolatos különmegbízottat, aki állandó kapcsolatban állna Volodimir Zelenszkijjel.

Ennek a „mentornak” a színész-elnök minden tervéről tudomása lenne, és lényegében vétójogot kapna az olyan döntések esetében, amelyeket a kormány nem egyeztetett a nyugati kenyéradóival. Továbbá ajánlásokat fogalmazhatna meg politikai, gazdasági és hadászati kérdésekben egyaránt.


Egy forrás persze nem forrás, de Nariskin állítása nagyon is hihető. A Nyugat elképesztő összegeket fordít az Oroszország elleni háborúra, és igaz, hogy ezért cserébe ukránok halnak meg, viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan. A jó ukrán katona nem esik el vagy fogságba gyorsan, hiszen ezzel sértené a profitmaximalizálás elvét.

A jó ukrán hadtápos nem lopja el és árusítja ki a nyugati fegyvereket akárkinek, mert egyfelől a túl sok és túl látványos korrupció a segélyek, fegyverszállítások elapadásához vezethet, ami hátrányosan érinti a lőszer- és fegyvergyártókat. Másfelől csak olyan terroristának ad el valamit, akin ott a Nyugat „Szabadságharcos” feliratú kóserbélyege vagy rendelkezik például a CIA ajánlólevelével.

A jó ukrán tábornok nem akkor támad, vonul vissza vagy áll be védekezni, amikor azt a hadihelyzet indokolja. A döntéseit minden esetben a PR-szempontokat és a NATO hagyományos háborút sosem látott stratégáinak a végtelen bölcsességét figyelembevéve hozza meg.

A jó ukrán politikus pedig nem hisztizik, nem követelőzik – főleg nem önállóskodik, hanem levegőt is engedéllyel vesz. A szótárában pedig a gondolni ige legfeljebb szenvedő alakban szerepel. Valahogy így: „A NATO/Nyugat által azt gondoltatom, hogy…”


Lássuk be, a Nyugat eddig nagyvonalú – más megközelítésben naiv – volt. Többé-kevésbé megbízott a kijevi rezsimben. Talán abból a téveszméből indultak ki, hogy a szláv szó a görög és latin rabszolga szóból származik, és az ukránok ehhez hűen fognak viselkedni. (Valójában a szláv népnév az ősszláv Slověninъ-ből eredeztethető, amely jelentése kb. „emberek, akik beszélnek”. Vö. az orosz слово-val, melynek jelentése: szó.)

De Zelenszkijék rendre csalódást okoztak. Márpedig a háború egy üzleti vállalkozás, és minden cég élére kell egy jó ügyvezető, ha pedig baj van, nem árt felvenni egy válságmenedzsert. Ez az, amit most az angolszászok kínálnak Ukrajnának.

És hogy miért vicces ez? Hát, nem úgy volt, hogy a szabadságukért küzdenek az oroszok ellen? Aztán ki fosztja meg őket a szuverenitásuktól? A Nyugat.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét