Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az ukrán Állami Számvevőszék vezetője arról számolt be, hogy az országban megnőtt a közbeszerzések során feltárt jogsértések száma.

Alla Baszalajeva elmondása szerint 2021-ben az állami ellenőrök több mint 1,5 ezer projektet ellenőriztek, és a feltárt jogsértések 14,75 milliárd hrivnya (mintegy 140 milliárd forint) értékű veszteséget okoztak az ukrán költségvetésnek. Egy évvel később az ellenőrzés már kevesebb mint ezer közbeszerzésre terjedt ki, de a veszteségek végső összege jóval nagyobb lett: megközelítette 100 milliárd hrivnyát (nem egészen 1000 milliárd forint).

„2023-ban a több mint ezer ellenőrzés eredményei alapján már 211 milliárd hrivnya (körülbelül 2110 milliárd forint) veszteséget regisztráltak” – mondta az ukrán ÁSZ vezetője az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában.

A fentiekre majd mindjárt visszatérünk, de most jól kapaszkodjatok meg! Alla Baszalajeva elmondása szerint az orosz invázió kezdete után sokan a katonai műveleteket „pénzkereseti lehetőségnek tekintették az állami pénzek rovására”.

Egyébként – tette hozzá hírösszefoglalójában a Komszomolszkaja Pravda – az interjú egy nappal azután jelent meg, hogy az ukrán biztonsági szolgálat mintegy 1 milliárd hrivnya (10 milliárd forint) kár okozásával vádolta meg a Verhovna Rada egyik exképviselőjét és a bűntársait, akik a jelentések szerint 97 000 tonna kőolajterméket sikkasztottak el.


Szóval, a helyzet a következő:

1. 2021-hez képest a háborús években egyharmadával csökkentették az ÁSZ vizsgálatok számát. Vagyis Volodimir Zelenszkij hazudott, amikor azt állította: egyszer s mindenkorra leszámol a korrupcióval.

2. Annak ellenére, hogy kevesebb eljárás indult – amitől azt remélhették, így kevesebb lesz a lebukás és a kárösszeg, amit sikerként lehet majd kommunikálni – a feltárt veszteség (arányosítás nélkül) a 17-szeresére nőtt két év leforgása alatt.

3. Baszalajeva szavai voltaképpen cáfolják azokat, akik szerint „Ukrajnában legalább üldözik a korrupciót, nem úgy, mint Magyarországon.” Az eljárások során feltárt, évről évre brutálisan növekvő költségvetési kár ugyanis azt mutatja, hogy a korrupcióellenes szólamok ellenére az intézkedéseknek nincs visszatartóereje. A lopás nemzeti sport maradt, amiben egyre többen és egyre nagyobb tétre játszva vesznek részt.

S ennek kapcsán érdemes kiemelni azt is: az ukrán sajtóban rendszeresen találkozunk sikkasztók és csalók lefüleléséről szóló hírekkel, amelyek általában azzal érnek véget, hogy a terhelt óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. És mi az, amivel nem találkozunk? Jogerős ítéletekről szóló tudósításokkal.

Gondoljon erről mindenki azt, amit akar.


4. Ráadásul az a tény, hogy egyre nagyobb, mondhatni mára már csak csillagászati léptékkel mérhető összegre elkövetett bűncselekményeket tárnak fel Ukrajnában, nem jelenti azt, hogy ezek a pénzek meg is kerültek. Vagyis a számvevőszék tudja, hogy ezer léken át ereszt a költségvetés hajója, de képtelen betömni a lyukakat.

5. Ki kéne mondania valakinek, hogy a kijevi rezsim egy pénzszivattyút működtet, de legalábbis teljesen alkalmatlan, hogy jó gazdája legyen a háborús erőfeszítések támogatására küldött nyugati forrásoknak. Az USA és Európa egy feneketlen kútba önti a pénzt – a mi pénzünket is. Ennek sürgősen véget kell vetni!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét