Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A tiltakozó lengyel gazdák, akik gabonát pakoltak le ukrán teherautókról az országok közös határának közelében lévő útra, Oroszország érdekében cselekszenek – állította Andrij Szadovoj, Lemberg (Lviv) polgármestere, erről az Oroszhírek.hu számolt be itthon.

Mint Eva Chyzh lengyel rendőrségi szóvivő közölte, az incidens vasárnap történt a Dorohusk ellenőrzőpont előtt, amelyet a tüntetők elzártak. Chyzh szerint három, ukrán állampolgárok által vezetett teherautó haladt át Lengyelországba, de a gazdák megakadályozták őket a továbbhaladásban.

– Egy ponton kinyitották (a tüntetők – a szerk.) a pótkocsikat, aminek következtében a gabona egy része az útra ömlött. A teherautók ezután visszatértek Ukrajnába – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy nem volt fizikai kontaktus vagy más „veszélyes helyzet” a sofőrök és a gazdák között. Szavai szerint az incidenssel kapcsolatban vizsgálat indult, a rendőrök tanúkat hallgatnak ki, és megállapítják az érintettek személyazonosságát.


Szadovoj lembergi polgármester a Telegramban a tiltakozó lengyel gazdákat nemes egyszerűséggel „oroszbarát provokátoroknak” bélyegezte, szerinte a gabona lerakása „aljas és szégyenletes” cselekedet volt.

– Az ukránok szó szerint a vérükkel öntözik azokat a földeket, amelyek ezt a gabonát adják. Búzát betakarítani egy olyan mezőn, amely háborút látott, olyan, mintha aknatisztítóként dolgoznánk – magyarázta a lengyel határ közelében fekvő Lemberg polgármestere.

Az Oroszhírek.hu emlékeztetett arra, hogy a lengyel kamionosok és mezőgazdasági termelők október elején kezdték meg az ukrán határ kulcsfontosságú ellenőrző pontjainak blokádját, tiltakozásul az EU azon döntése ellen, hogy ukrán társaiknak nem kell engedélyt kérniük az unióba való belépéshez.

Azzal érveltek, hogy a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kirobbanása után bevezetett intézkedések tisztességtelen versenyhez vezettek, és lenyomták a mezőgazdasági termékek árát. A blokádot egy hónappal ezelőtt oldották fel, miután a kormány engedett a tiltakozók követeléseinek, amelyek között szerepelt az ukrán kamionosok engedélyezési rendszerének visszaállítása, a lengyel kukoricára vonatkozó állami támogatások elfogadása és az adóemelések moratóriuma.


A múlt héten azonban újraindult a határátkelő blokádja. – Nincs más választásunk – mondta pénteken az AFP-nek Marcin Wilgos, a dorohuskai akció egyik szervezője. Emellett azzal érvelt, hogy „az ukrán áruk áramlása, amelyeket az uniós szabványok és eljárások betartása nélkül állítanak elő, túl nagy terhet jelent a lengyel mezőgazdasági ágazat számára”.

Szintén pénteken a lengyel gazdák követték francia, német és holland kollégáik példáját, és traktorjaikkal az ország számos városában és településén korlátozták a forgalmat, és nemcsak az olcsó ukrán termékeket, hanem az EU zöld politikáját is kifogásolták.

Ami viszont a történet legdurvább része, az csak most jön: a France 24 írta meg, hogy az ukrán mezőgazdasági minisztérium a történtek miatt Varsóhoz fordult. „Elvárjuk, hogy a bűnösöket gyorsan azonosítsák és megbüntessék” – közölte a tárca.

Lengyelország új atlantista vezetése pedig a válaszában leszögezte, hogy az incidens után vizsgálatot indított „a vámbiztonság megsértése és a tulajdon megsemmisítése” miatt. Vagyis Tuskék azonnal ugrottak a csettintésre, és a lengyel érdekek képviselete helyett Kijev pártjára álltak a saját polgáraikkal szemben.

A véleményem röviden ez, amit Szadovoj elvtársnak is üzenek:

1, Senki nem kérte, hogy provokáljátok ki a háborút! Ha viszont megtettétek, akkor egyétek meg, amit főztetek!

2, Bármikor befejezhetnétek a háborút, de ha mindenáron fenn akarjátok azt tartani, akkor viseljétek a következményeit!


3, A tiltakozó európai uniós gazdák nem oroszbarát provokátorok! Ez csupán egy gusztustalan, ordas nagy hazugság! A gazdák csak meg akarnak élni, elfogadják a versenyt is, ha annak a szabályai tisztességesek, hiszen egymással is rivalizálnak. De úgy, hogy az ukrán termelőknek semmilyen, amúgy nagy költségekkel járó uniós szabályt nem kell betartaniuk – ellentétben európai társaikkal – a verseny nem korrekt. Ebben a küzdelemben az ukránok cinkelt lapokkal játszanak.

4, Átlagos uniós állampolgárként pedig azt mondom, nem kell a ki tudja milyen körülmények között, akár Európában betiltott vegyszerekkel előállított gabonátok, élelmiszeretek! Egyétek meg vagy vigyétek, ahová akarjátok! Egye meg Biden apó és 330 millió honfitársa a tengerentúlon! A demens elnöknek már úgy sem árt semmi.

5, Ami pedig Donald Tuskot illeti, az atlantista elnök ismét kimutatta a foga fehérjét, és azok, akik rá szavaztak, most igazán büszkék lehetnek a nemzetietlen vezetőjükre… Reméljük, ha egyszer háborúba rángatja Lengyelországot, a támogatói állnak majd az első sorba a sorozóirodáknál!


Előző cikkSzinte biztosan Putyin ügynöke az ukrán számvevőszék elnöke
Következő cikkPénzzel megválthatóvá tennék a frontszolgálatot Ukrajnában

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét