Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Mint már ti is tudjátok, február 16-án a „Sarki farkas” büntetőtelepen életét vesztette Alekszij Navalnij. A nyugati sajtó szerint rejtélyes körülmények között – a hivatalos közlés szerint egy vérrög miatt. Hogy ki kinek hisz, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk.

Hihettek abban, hogy a Kreml 3 évet várt a meggyilkolására, amire egy olyan időszakot tartott a legalkalmasabbnak, amikor egyébként több csatornán keresztül az ukrajnai tűzszünet lehetősége felől érdeklődik a Nyugatnál;

elnökválasztást tartanak, amelynek a kimenetelére Navalnij semmiféle veszélyt nem jelent;

Törökország viszont éppen ismét a Nyugat felé billen és Szaúd-Arábia továbbra is vonakodik elkötelezni magát a BRICS mellett, míg Örményország pedig kifelé igyekszik a posztszovjet térség gazdasági és védelmi szervezeteiből.

Alekszij Navalnij halála valószínűleg többet ártott Vlagyimir Putyinnak, mint amennyit használt – merthogy konkrétan semmit nem profitált belőle. Még csak üzenetértéke sincs.


Vagy hihettek a homociszteinben. Ez egy aminosav. Ha a szintje túl magas a vérben, az vérrögképződéshez vezethet. És mitől lehet magas? A folsav, a B6 -és a B12-vitamin csökkenése miatt, ami egyenes következménye a helytelen táplálkozásnak, de gyakran olyan betegségek is okozhatják, mint a gyomor-és bélrendszeri zavarok, valamint a veseelégtelenség.

Navalnijt aligha tartották jó koszton. Ráadásul tavaly valami a gyomrára ment – 15 napban körülbelül nyolc kilót fogyott.

Ki tudja melyik az igaz? Nem mi fogjuk megfejteni.

Viszont az látszik, hogy amióta börtönbe került, a nyugati vezetők két lépést nem tettek meg úgy, hogy ne lett volna nekik bekészítve egy nekrológ és egy kemény beszólás Moszkvának. Szerencsétlen flótás még ki sem hűlt, máris mindenki felháborodott, és persze tudta a megfejtést is. Ők az általunk elsőként közölt magyarázatot választották.

No, de essék pár szó az elhunytról magáról! Olyasmik, amelyeket Nyugaton, így a róla készült Oscar-díjas dokumentumfilmben sem emlegetnek túl sűrűn.

1. A politikai karrierjét a nemzeti liberális Jabloko pártban kezdte, ahonnan szélsőséges nacionalizmusa miatt 2007-ben zárták ki. De még előtte életre hívta az IGEN! mozgalmat, amelynek fő szponzora az amerikai National Endowment for Democracy (NED) volt.

Igen, az a bizonyos NED, amely megtolta a magyar szivárványkoalíció kampányát, és nyakig benne volt a Majdanban is. Nagyon többek között – ha szabad így fogalmaznunk.


2. Ha már a szélsőségesség szóba került: az Amnesty International 2021-ben, a letartóztatása után nagy lelkesedéssel felvette a „lelkiismereti foglyok” listájára. Ez amolyan dicsőségfal, amin azokat tüntetik fel, akik egy igaz ügyért szenvednek.

Aztán törölték a nevét. Kicsit utánanéztek a múltjának, és meggondolták magukat. Hogy miért? Többek között egy politikai reklámja miatt.

Egy 2007-es, a fegyverviselési jogokat támogató videóban Navalnij „okleveles nacionalistaként” mutatta be magát, aki ki akarja irtani a „legyeket és a csótányokat”. Hogy senki se értse félre, mire gondol, eközben szakállas muszlim férfiak jelentek meg a vágóképeken.

Ezek után előhúzott egy pisztolyt, és lelőtt egy fejkendős fickót – a South Parkra hajazó módon. Tudjátok: „vigyázz, támadni akart”.

A videón kívül számos, hasonló szellemiségben fogant posztja és nyilatkozata volt. Kifejezetten utazott a csecsenekre és a dagesztániakra, ami szuper ötlet két kaukázusi háború után és egy multikulturális birodalomban. És – ez volt az Amnesty legnagyobb problémája – sohasem tagadta meg a nézeteit.


3. A Navalnij haláláról szóló híradások rendre felidézik, hogy 2020-ban megmérgezték. Egy belföldi járaton lett rosszul. Előbb Omszkban kezelték, majd onnan Berlinbe szállították, ahol az lett a mondás, hogy novicsokkal mérgezték meg. Ha egy orosz ellenzékiről van szó, ez úgy adja magát, és azt mégsem lehetett ráfogni, hogy egy ablakon esett ki.

Igen, most tényleg ironizálunk. De nem véletlenül. A történet teljesen hihető lenne, ha eltekintünk attól, hogy az FSZB-s népi gyógyászatban a radioaktív anyagokat és az idegmérgeket az átállt ügynökök, tehát az árulás kezelésére szokták alkalmazni. Minden másra ott a defenesztráció.

Csakhogy – na, és ez igazán érdekes a történetben – Vlagyimir Putyin a nyugati hírverésre válaszul a német kancellártól és a francia elnöktől is kérte, hogy küldjék el a vizsgálatok jegyzőkönyveit, és akkor nyomozást rendelnek el a mérgezés ügyében.

Szerintetek mit tettek? Semmit! Még azt sem mondták, hogy azok „nem mutiból készültek”. Pedig az ember azt gondolná, ha a nyugati kormányok és hatóságok kezében kemény bizonyítékok vannak, akkor azt az oroszok orra alá dörgölik. Mivel nem így jártak el, fenntartjuk magunknak a jogot, hogy kételkedjünk.


+1. Navalnij a középiskola elvégzése után a moszkvai Népek Barátsága Egyetem jogi karán folytatta a tanulmányait. Majd az elmondása szerint a Pénzügyi Akadémián tőzsdei diplomát szerzett. Sajnos nem tudtuk ellenőrizni, mindenesetre több róla szóló cikkben azt állítják, ez azért rendkívüli teljesítmény, mert amikor oda járt, nem volt ilyen szak.

Ténykérdés azonban, hogy 2010-ben fél éven át az amerikai Yale Egyetem ösztöndíjasa volt. A tengeren túlról pedig megvilágosodva tért haza: rájött, hogy minden erejével a Putyin-rendszer megdöntésén kell dolgoznia.

Ennek érdekében elindította az antikorrupciós mozgalmát, és a postafiókjába azonnal záporozni kezdtek a bizalmas dokumentumok, a számlája pedig megtelt pénzzel – természetesen a közadakozásnak köszönhetően. Ahogy azt Karácsony Gergelyék esetében is láthattuk…

Mindezek ellenére azt kívánjuk, Isten nyugosztalja, és adjon erőt az özvegyének és gyermekeiknek!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét