Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Egyesült Államok hozzávetőleg 500 ezer dollárt utalt át Észtországnak az „elkobzott orosz pénzekből” Ukrajna megsegítésére. Ez az első ilyen eset az Orosz Föderációhoz tartozó eszközök felhasználására – derült ki az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának honlapján megjelent közleményből.

A tárca tájékoztatása szerint azért döntöttek úgy, hogy a pénzt Észtországba utalják, mert az „ügy jelenlegi körülményei” nem teszik lehetővé, hogy közvetítők nélkül küldjék el azt a címzettnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője pedig bejelentette, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó pénzeszközökből fegyvereket gyártatnának Ukrajnának. Elmondása szerint a döntés még nem született meg, az EU még mindig gondolkodik azon, hogyan használhatja fel az orosz vagyont a saját céljaira.


„Világossá tettük, hogy a bevétel vagy a váratlan nyereség nem vonatkozik az orosz eszközökre. Ezeket a bevételeket például Ukrajna fegyvergyártására fordíthatjuk” – mondta Ursula von der Leyen a müncheni biztonsági konferencián a Magyar Hírlap beszámolója szerint.

Igen, ha most arra gondoltok, hogy az USA ellopta az oroszok pénzét, az EU pedig éppen arra készül, hogy megdézsmálja a befagyasztott vagyonok kamatait és hozamait – vagyis tulajdonképpen maga is lopjon –, akkor nem tévedtek.

Hogy ez összefér-e a mantraként szajkózott jogállamisággal? Nem. Nem, ez tényleg a lopás és a sikkasztás klasszikus esete. Ezt nem lehet kimagyarázni. Ilyen világos a büntetőjogi képlet:

  1. Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
  2. Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

Mert olyan van, hogy Gipsz Jakab törvénytelenül szerzett vagyonát egy bíróság jogerős határozatában elkobozni rendeli, de ebben az esetben sem az úgynevezett orosz oligarchákat és „a rendszer támogatóit”, sem az orosz államot nem ítélte el soha senki.

De ez a történet csak másodsorban azért rendkívül felháborító, mert a Grál lovagokról (ismét) kiderült, hogy becstelen brigantik. Ami miatt igazán gáz, és amiért a nemzetközi pénzügyi szervezetek – ideértve még az IMF-et és a Világbankot is! – óva intettek attól, hogy a Nyugat ezt meglépje, az az európai és amerikai bankrendszer hitelvesztése.

Emlékezzetek vissza! A háború elején sorra kapcsolták le az orosz bankokat a SWIFT-rendszerről, illetve megakadályozták őket és Moszkvát abban, hogy dollárban számolhasson el a külföldi partnereivel.

Már akkor jelezték a pénzügyi szakemberek, hogy a vagyonbefagyasztás és a dollár fegyverként való használata miatt fel fog gyorsulni a nemzetközi kapcsolatokban a dollármentesítés. Továbbá, hogy a „globális Dél” országainak a nyugati bankrendszerekbe vetett bizalma is csökkenni fog, hiszen az arra alapult, hogy egy jogállamban a pénzük biztonságban van az önkényes állami beavatkozásoktól.


Ez így is lett. 2023-ban a világgazdaság potens, nem-nyugati szereplői sorra jelentették be, hogy a jövőben egymás között a nemzeti valutákban fognak elszámolni. Az USA és a szatellitjei viszont láthatóan nem vették a lapot – vagy szándékosan hagyták figyelmen kívül a baljóslatú jeleket.

És most elérkeztünk oda, hogy az Egyesült Államok már nem csak fenyeget a lopással, hanem meg is teszi. Büszkén. Az EU pedig azt akarja beadni a világnak, hogy teljesen rendben van az, ha befagyasztják valakinek a vagyonát, és aztán zsebre teszik annak a kamatait vagy a hozamait.

Ez olyan, mintha egy hétvégére takarmánnyal együtt ránk bíznátok az aranytojást tojó tyúkotokat, mert elmentek a családdal vakációzni. Hétfőn aztán amikor érte jöttök, közöljük, hogy a kotlóst egyelőre nem adjuk vissza. Ha mégis egyszer, akkor, ha beledöglik is, levágunk belőle 10 deka húst, mert annyit hízott, amíg nálunk volt. Ja, és a tojás, amit a hétvégén tojt? Arról ne is álmodjatok, hiszen nálunk tojta. Mi közötök hozzá?


Ezek után ti és bárki, aki ezt látta, hallotta, szerintetek ránk bízna valamit? Vagy ha már van nálunk valamilye – nem kérné vissza azonnal? Ugye, ugye…

A helyzet tehát az, hogy az USA és az EU olyan útra tévedt, amely a világtörténelem legnagyobb bankválsága felé vezet. Ha folytatják ezt az őrületet, a „globális Dél” országai, élükön az arab olajmonarchiákkal sorra ki fogják venni a pénzüket a nyugati bankokból, és elviszik mondjuk Szingapúrba. Aztán nézhetünk. Mert ahhoz képest, ami ránk vár, a nagy gazdasági világválság és a 2008-as összeomlás is aranykornak fog tűnni.


Előző cikkEzért adhatta fel mégis Avgyijivkát az ukrán vezetés
Következő cikkMit tervezhet az orosz hadsereg Avgyijivka bevétele után?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét