Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A szakértők előrejelzései, amelyek szerint a háború után a népesség további harmadával csökkenne, túl optimisták. A népesség legfeljebb 3-4 millióval csökkenhet, de ez a legpesszimistább előrejelzés – jelentette ki Ella Libanova, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Ptukha Demográfiai és Társadalomkutató Intézetének igazgatója a Focusnak adott kommentárjában, amelyet itthon az Index szemlézett.

A szakember elmondása szerint ma már mintegy 9 millió ukrán él az országon kívül. Ukrajnában 34-35 millióan lehetnek. De ezek hozzávetőleges számok – plusz-mínusz egy millió – tette hozzá az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

– A demográfiai helyzetet befolyásoló legfontosabb tényező természetesen a migráció. 2023 decemberében 4,3 millió ukránnak volt ideiglenes védelmi státusza, plusz 2,5-3 millió vendégmunkás Európában. De az EU nem minden. Ott van még az Egyesült Királyság, az USA, Kanada és más országok – ez egy újabb milliós plusz. Ami az Orosz Föderációt illeti, ott rendkívül homályos a kép, de szerintem ott is van egymillió – mondta a szakértő.


Ella Libanova kifejtette, hogy Ukrajna Európa közepén fekszik, csodálatos éghajlattal, természettel és erőforrásokkal rendelkezik, így a háború után „jól fognak járni”. Bár sok múlik azon, hogy mikor ér véget a háború.

– A harcok és az ukrán infrastruktúra pusztulásának minden egyes napja csökkenti az ukránok hazatérésének valószínűségét. Nő azoknak a száma, akiknek nincs hova visszamenniük, és javul a menekültek alkalmazkodása az új helyeken – fogalmazott a szakértő.

Az sem túl megnyugtató, ahogy Ella Libanova felvázolta a jövőt, de úgy gondoljuk, tovább kell árnyalnunk a képet!

1, Nagy kérdés, meddig tart a háború, és amíg békét kötnek, az oroszok mit foglalnak el, és mit csatolnak magukhoz.

Ha az oroszok meg tudják valósítani a terveiket, és a négy már magukhoz csatolt megyén kívül további négyet megszereznek – nevezetesen Odessza, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Harkov területeket –, akkor úgy hiszem, hogy az a Herszoni, a Zaporizzsjai, a Donyecki és a Luhanszki területekkel és a Krímmel együtt több mint az ország harmada.

S persze meglehet, hogy ezekről a területekről sok ukrán költözik el, de egyszer sem biztos, hogy a maradék Ukrajnában akar majd lakni.


2, Aki nyugatra menekült, és ott megtanulja a nyelvet, elkezd dolgozni, és havonta euró ezreket keres, nem valószínű, hogy haza fog költözni, főleg, ha elhúzódik a háború. A jólétet kevesen fogják otthagyni.

3, S igen, Ukrajna valóban Európa közepén fekszik, csodálatos éghajlattal, természettel és erőforrásokkal rendelkezik, de hogy a háború után ki fog jól járni, az nagy kérdés. Ha az oroszok elérik céljaikat, akkor ők. Ha nem érik el a céljaikat, akkor sem az ukránok járnak majd jól, hanem a globalisták, akik igyekeznek hiánytalanul rátenni a kezüket Ukrajna értékeire.

4, S ne feledjük a sebesülteket és a halottakat sem, akiknek a száma már most sok százezerre tehető. Az ország pedig romokban van, Ukrajna újjáépítéséhez kettőből is sok kell: időből és pénzből.

Ezek miatt meglehet, még a harmadnyi veszteség is optimista becslés, az általunk felsorolt négy ponton sok múlik! Mi úgy gondoljuk, az az Ukrajna, amely 2022 februárjáig létezett, soha nem jön vissza. Sokkal inkább az a kérdés, hogy lesz-e Ukrajna egyáltalán!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét