Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Polgárháború kezdődhet Ukrajnában Leonyid Kucsma volt ukrán elnök tanácsadója, Oleh Szoszkin szerint – írja a TASZSZ, amit itthon az Index.hu hírportál szemlézett. Szoszkin szerint elképzelhető, hogy az ukrán polgárok a katonai sorozási irodák képviselőire fognak támadni és polgárháború kezdődhet az országban a mozgósítással szembeni ellenállás miatt az avgyijivkai vereség után.

A szakértő szerint Avgyijivka tragédiája után lehetetlen új embereket toborozni és gyakorlatilag lemészárolják majd a mozgósítás képviselőit. – Nem fognak tudni senkit sem szerezni, és semmilyen mozgósítási törvény nem segít majd – véli Oleh Szoszkin, hozzátéve, hogy az események olyan kiszámíthatatlanul alakulhatnak, hogy polgárháborúvá eszkalálódhatnak az országban.


Egy háborúban álló országban, ahonnan szinte képtelenség valós képet kapni a helyzetről, semmi sem biztos, és jószerivel minden elképzelhető. Mi a magunk részéről kevésbé gondoljuk, hogy rövid távon a helyzet polgárháborúba torkollhat Ukrajnában. Sanszos, hogy az emberek jó része, legalábbis az ukránok, félnek az oroszoktól. S szinte biztos, hogy félnek az ukrán vezetés bosszújától is. Valószínű, hogy ha valahol erőszakos események robbannának ki, akkor a Zelenszkij-kurzus beavatkozna.

Az igaz, hogy a fronton minden épkézláb katonára szükség van az oroszok ellen, de annyi ereje azért bőven van a rendszernek, hogy egy kisebb „felkelést” elfojtsanak. Ezek maximum akkor okoznának zavart a rendszerben, ha sokan több helyen lépnének fel a rendszer ellen, de erre még nem látunk esélyt.

Ám ha ebben a katonailag nem könnyű helyzetben mégis utcára megy az elégedetlen tömeg, akkor nagyon gyorsan megbukhat a Zelenszkij-kurzus. Aligha hiszem, hogy a színészelnök és csapata bele merne lövetni egy nagy tömegbe, amikor éppen nemzeti egységre lenne szükség Oroszország ellen. Nem is beszélve, hogy a tömeg tényleg gyorsan radikalizálódhat, ráadásul egy szétvert tüntetés utána a mozgósítást még nehezebb lehetne folytatni.

Mi mindenesetre figyeljük az eseményeket, ahogy eddig, ezután is nyitva tartjuk a szemünket!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét