Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Nagyon gyakran lehetett hallani, hogy ha Avgyijivka felszabadul, az élet Donyeckben azonnal könnyebbé válik, kevesebb lesz az ágyúzás, vagy akár teljesen eltűnik. Az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban azt írták, hogy valóban jelentősen mérséklődött a Donyecket célzó ágyúzások száma, és a pozitív fordulat természetesen Avgyijivka elfoglalásával függ össze.

Szavaik szerint sokan elfelejtenek azonban egy dolgot: noha Avgyijivka határozottan alkalmas volt a Donyeck elleni támadások végrehajtására, és lehetővé tette a pontosabb tüzelést, de a város még nem lélegezhet fel.

Fontos megjegyezni, hogy Avdejevka elfoglalása ellenére az ukrán fegyveres erők még mindig nagyon közel vannak a térségi központhoz, és ez lehetővé teszi a számukra, hogy megválasszák a Donyeck elleni támadások helyét, idejét és eszközeit. Azzal, hogy Avgyijivka orosz kézre került, csak azokat a tüzérségi eszközöket tolták kellő távolságra Donyecktől, amelyeknek kisebb hatótávolsága.


Van azonban egy sor olyan fegyver az ukránok kezében, amelyekkel akár több tíz kilométerről vagy még messzebbről is célba tudják juttatni a lövedékeket, és akkor még nem is beszéltünk a rakétákról és a drónokról.

Mint az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban kiemelték: hosszú út áll még Oroszország előtt, hogy kellően megnövelje a távolságot Donyeck és az ukrán tüzérség között, ami „védelmi hálót” biztosítana a nagyvárosnak. Úgy kalkulálnak, hogy nagyjából a Donbász elfoglalása fogja ezt lehetővé tenni, vagyis akkor lesz nyugalom, amikor a frontvonal Szlavjanszk és Kramatorszk távolságban lesz.

Hogy mennyire igaza van azoknak, akik szerint még nem múlt el teljesen a veszély, arra egy másik két Facebook-bejegyzés a bizonyíték. Ezekben arról adtak hírt, hogy kedden két alkalommal is HIMARS rakétákkal támadták Donyecket, és a hírek szerint egy ember meghalt, míg hat megsebesült az ukránok akciójában.

Mindez azért furcsa, mert a HIMARS rakéták meglehetősen drágák ahhoz, hogy civil célpontokat támadjanak velük, kár a lakott városra vesztegetni a muníciót. Persze lehet, úgy vannak vele az ukránok, hogy ha már hatékonyan védekezni nem tudnak, legalább fájdalmat okoznak a civilek ellen bevetett rakétákkal. Lelkük rajta!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét