Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Ukrajnában bíróság elé állítják azt a volt kárpátaljai komisszárt, aki arra kényszerítette a katonákat, hogy építsenek neki egy birtokot. A részleteket az Állami Nyomozóiroda (GBR) sajtószolgálata osztotta meg – közölte a fokus.ua.

A vádlott az Ungvári Kerületi Személyzeti és Szociális Ellátási Területi Központ (TCC) egyik osztályának vezetője volt. A katonatisztet 2023 nyarán leplezték le. Mint a bűnüldözők kiderítették, több mint fél éven át – tavaly januártól augusztusig – folytak az építési munkálatok.

„Az építkezésen folyamatosan öt katona dolgozott. Az egyik beosztottja a vezetővel egyetértésben szolgálat helyett vállalkozói tevékenységet folytatott” – tette hozzá a GBR.

Mindenekelőtt szögezzük le: erőszakról szó sem volt! Meggyőződésünk szerint azok, akik az építkezésen dolgoztak, inkább önkéntesnek tekinthetőek, akik a hegyeket is elhordák volna, hogy ne zavarják a kilátást a verandáról, ha azt kéri tőlük a komisszár. Hiszen mindenhol jó, de a legjobb távol lenni a fronttól.

Egyébként a GBR fotóit elnézve a tiszt simán védekezhetne azzal, hogy valójában egy bunkert akart építeni arra az esetre, ha az oroszok már Kárpátalját fenyegetnék. Az építőanyagot pedig az ukrán hagyományok feltétlen tisztelete miatt lopta – és nem vette. Ki, ha nem egy komisszár járjon elő jó példával, nem igaz?

***


Apropó önkéntesek! A közelmúltban megállítottak egy férfit Kárpátalján a sorozó tisztek. Az illetőnek, tekintettel arra, hogy egyedül neveli két kiskorú gyermekét, felmentése volt a szolgálat alól. A toborzók azonban jelezték: önkéntesen bárki csatlakozhat a sereghez, még azok is, akiknek menlevelük van.

Számukra érthetetlen módon az apát ez nem hozta lázba. Bezzeg a verés, amit kapott tőlük! A viccet félretéve, tényleg nagyon csúnyán elbánhattak vele, mert – Nógrádi György elmondása szerint, aki az Ultrahang műsorában beszélt az esetről – a férfi végül aláírt nekik. Ők meg elvitték katonának. A történet kiderült, kisebb botrány lett belőle…

…az apa és a gyermekei pedig bánhatják, hogy a GBR fellépése miatt mostanában a komisszárok nem építkeznek Kárpátalján.

***


„Zaluzsnij és hívei sem maradtak adósak a Zelenszkij elleni támadásokkal” – írja Bayer Zsolt az ukrán vezetés belháborújáról szóló cikkében, ami a Magyar Nemzetben olvasható. A publicista szerint „a különbség csak annyi, hogy ők többnyire valódi dolgokkal és ügyekkel támadták a paranoiás elnököt.”

„Elmondták róla például, hogy tipikus »lúdtalpas civil«, aki éveken át bujkált a sorozás elől. S mit ad Isten – tényleg: Zelenszkij 2014 és 2017 között négy alkalommal nem vette át a katonai behívóját, sőt egyszer egyenesen orosz területre menekült át a behívó elől.”

Ha felülnénk az orosz propagandának, azt írnánk, hogy ellenőrizni természetesen nem tudjuk, de hihető az állítás. Már csak azért is, mert 2020-ig a komikus elképesztően népszerű volt Oroszországban, ahol hatalmas vagyonokat keresett. Ráadásul orosznyelvű családban nőtt fel. Mennyivel jobb elegáns éttermekben gálavacsorákon részt venni, más hírességekkel pózolni, és fürdőzni a hírnévben, mint gubbasztani egy lövészárokban!

Mondjuk Zelenszkij számára az elmúlt két év is éppen így telt, csak nem Oroszországba, hanem Nyugatra járkált, és – hovatovább, szmokingot sem kellett húznia. Az élete a megvalósult Volánbusz reklám: biztonság, luxus, kényelem.

De mi nem ülünk fel a propagandának. Biztosak vagyunk benne, hogy a későbbi elnök már a 2010-es években is a hazáját szolgálta. Nem menekült, hanem kémkedni ment a Nagy Medve országába, a pénzüket pedig azért tette zsebre, hogy annyival kevesebb jusson majd a háborúra. Szerintünk így volt. És szerintetek?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét