Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Észak-Korea által Oroszországnak szállított és Ukrajna ellen bevetett ballisztikus rakéták számos olyan alkatrészből állnak, amelyek amerikai vagy európai vállalatokhoz vezethetők vissza – jelentette a brit Conflict Armament Research (CAR) intézet, amire itthon az Index.hu hívta fel a figyelmet.

A szervezet jelentése szerint az ukrajnai háborúban bevetett, Harkivban megtalált észak-koreai rakéta maradványait megvizsgálva megállapították, hogy az összesen 290 alkatrész 75 százaléka (!!!) az Egyesült Államokban lévő vállalatokhoz köthető.

Mint írták, számos alkatrészen keltezés is található, amelyek azt mutatják, hogy az elmúlt három évben készültek. A szervezet szerint az orosz hadsereg által bevetett rakéta alkatrészeinek további 16 százaléka Európában, 9 százaléka pedig Ázsiában bejegyzett társaságokhoz köthető, és a nyugati alkatrészek java része a rakéta navigációs rendszeréért felelős.


A jelentés arra is utal, hogy a jelek szerint Phenjan képes volt valamilyen módon megkerülni a nukleáris fegyverkezése miatt ellene kivetett ENSZ-szankciókat, illetve, hogy az ország jelentős mértékben függ az importtól.

Beszámoltak arról, hogy az alkatrészek 26 olyan céghez vezethetők vissza, amelyek az Egyesült Államokban, továbbá Németországban, Hollandiában, Svájcban, illetve Kínában, Tajvanon, Japánban és Szingapúrban működnek. A jelentés azonban nem nevezte meg a konkrét vállalatokat, ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy szándékosan szállítottak volna alkatrészeket Észak-Koreába.

Az Index megírta, hogy a londoni székhelyű szervezet, amelyet részben az Európai Unió finanszíroz, háborús területeken használt fegyverrendszereket vizsgál, hogy feltárja a fegyvergyártás ellátási láncát és a fegyverek eredetét.


Hát igen, ez a jelentés ismét arra bizonyíték, hogy szép dolog az értékek melletti kiállás és az agresszornak kikiáltott Oroszország elleni harc, aminél azonban egészen biztosan van egy fontosabb dolog, mégpedig az üzlet vagy másképp megfogalmazva a profit.

Merthogy az állítás szerint Ukrajnát olyan rakétákkal támadják az oroszok, amelynek alkatrészei nagyrészt nyugati, elsősorban amerikai cégekhez köthetőek. S a szép az, hogy a rakéták ráadásul abból az Észak-Koreából származnak, amelyet amúgy a nukleáris fegyverkezése miatt ellene kivetett ENSZ-szankciók sújtanak.

Hát körülbelül ennyire hatékony a szankciós politika… Persze a dolog szépsége az, hogy az érintett vállalatoknak a felmentést is megadják, mondván nincs bizonyíték arra, hogy szándékosan szállítottak volna alkatrészeket Észak-Koreába. S ezzel Nyugaton a dolog el is van intézve…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét