Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az oroszországi NLMK acélipari vállalat elleni dróncsapást két ukrán különleges szolgálat szervezte: az SBU és a GUR – írta az Unian ukrán hírügynökség egy forrás alapján, erről itthon az Index.hu hírportál adott hírt.

– Ez Oroszország egyik legnagyobb kohászati üzeme. Oroszország hadiipari komplexumának dolgozik, és nagyszámú állami megrendelést teljesít. A vállalkozásból származó nyersanyagokat orosz rakéták, tüzérségi eszközök, drónok és hasonlók gyártásához használják. Ezért ez egy legitim célpont Ukrajna számára – mondta a forrás.

Az ukrán biztonsági szolgálatok szerint az SBU és a GUR drónjai az elsődleges hűtésre tervezett létesítményeket találták el, és ez a források szerint a vállalat teljes termelési folyamatának hosszú időre történő leállását eredményezi.

Jogosan vetődhet fel bennetek a kérdés, hogy miért ír erről az esetről a Bekezdések? Mindenkit megnyugtatunk, nem ment el az eszünk, okkal tesszük. Megközelíthetnénk persze a dolgot rögtön onnan: miként lehetséges, hogy egy mélyen a határ mögött levő orosz területet elérnek az ukránok drónokkal?


Ez a lipecki üzem ugyanis körülbelül 350-400 kilométerre van az orosz-ukrán határtól, vagyis ezeknek a drónoknak legalább ekkora, de inkább hosszabb utat kellett megtenniük ahhoz, hogy Lipecknél célba érjenek. A kérdés adott: az orosz légvédelem hogy nem szúrta ki a drónokat? Persze még az is meglehet, hogy a drónokat nem is Ukrajna területéről indították el. Ha ez így van, akkor helyben kell keresni az elkövetőket, ezekre a kérdésekre adják majd meg orosz hatóságok a választ.

Annak viszont, hogy e hír láttán klaviatúrát ragadtunk, más oka van, történetesen az, hogy – az ukránoknak fájdalom – meglehetősen jó a memóriánk. Emlékeztek rá, mit nyilatkozott e témában még januárban Dmitro Kuleba külügyminiszter? Azt mondta, hogy Ukrajna, ha a németektől kap 500 kilométer hatótávolságú Taurus rakétákat, akkor nem használja azokat orosz terület megtámadására.

Az ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajnának azért van szüksége a Taurus rakétákra, hogy megsemmisítse az ukrajnai frontvonal mögötti orosz katonai infrastruktúrát. Na, a mostani lipecki támadásból is kristálytisztán látszik, hogy mennyire lehet hinni az ukránoknak…


Persze minden attól függ, hogy mit nevezünk frontvonal mögötti területnek. Lipeck is a frontvonal mögött fekszik, csak körülbelül 400 kilométerre van attól…

De a legszebb most jön. Zelenszkij elnök éppen most, ráadásul a lipecki támadás után ismét megígérte, hogy „Ukrajna nem fogja a nyugati szövetségesek által átadott fegyvereket az Orosz Föderáció vagy más államok területén lévő célpontok ellen használni, hanem csak az oroszok által elfoglalt ukrán földeken”.

– Ukrajnának nincs joga, hogy partnerei fegyvereit használja más ország területén, kivéve az ideiglenesen megszállt ukrán területet – mondta a színészelnök. Ezzel mára a mese véget ért!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét