Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Kijev 112-114 ezer fős csapásmérő erőt összpontosított a fehérorosz határon – ezt Viktor Hrenyin, a fehérorosz védelmi minisztérium vezetője nyilatkozta, legalábbis erről írtak az Orosz-Ukrán Háború elnevezésű Facebook-csoportban. Mi nem állítjuk, hogy az állítás hiteles, de azt viszont simán el tudjuk képzelni, hogy az állítás valós. Hogy miért és mi lehet ennek a jelentősége?

1, Fontos rögzíteni, hogy a fehérorosz-ukrán határ csaknem 900 kilométer hosszú, és nem tudjuk, hogy a 112-114 ezer katonát a teljes határszakasz elosztva értik, vagy azt tényleg egy helyen koncentrálják, és emellett még elszórtan tartanak más határvédő egységeket. Ha ennyi katona lenne összesen a fehérorosz határ közelében, az azt jelentené, hogy minden kilométerre 125 katona jut.

Ez nem nevezhető hatalmas erőnek. Ha viszont a helyzetet úgy kell elképzelni, hogy a 112-114 ezer katona nagy részét egy térségben összpontosítják, az már komoly erő.


2, De mire is kellhet Ukrajnának ekkora erő északon, ha délen és dél-keleten élethalálharcot vívnak az egyre csak teret nyerő orosz csapatokkal? Azt aligha hiszem, hogy Ukrajna északról indulva megtámadja Oroszországot Brjanszk, Orjol vagy éppen Kurszk irányába. Ez nem illene bele a hősiesen védekező Ukrajna-képbe, és Zelenszkij ezzel még inkább magára haragíthatná Moszkvát.

Azt viszont szintén nem hiszem, hogy Ukrajna Fehéroroszország megtámadására készülne, mivel Oroszország szükség esetén garantálja szövetségese biztonságát. Ha Ukrajna (vagy a Nyugat) Fehéroroszországra támadna, azzal lényegében Oroszország ellen nyitnának új frontot. S persze ott van Fehéroroszország hadserege is, és azért Lukasenka hadereje sem elhanyagolható erő.


3, Sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy Ukrajna arra számít: Oroszország készülhet új frontot nyitni Fehéroroszország felől, esetleg Kijevtől észak-keletre, Csernyihiv vagy éppen Szumi térségében. Oroszország már egy ideje tüzérséggel támadja ezeket a területeket, amely lehet elterelés, de lehet egy offenzíva előkészítése is.

Ami biztos, ha Ukrajna tényleg összevont 112-114 ezer katonát, ami nagyjából 20-25 dandár lehet, az komoly erő, amivel Moszkvának is számolnia kell. Úgy hiszem, számolnak is ezzel a csapásmérő erővel.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét