Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Megdöbbentő nyilatkozatot tett vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki az ukrajnai orosz különleges katonai művelet elindulása óta először hozta nyilvánosságra az AFU veszteségeit. A színészelnök a sajtótájékoztatón azt állította, hogy 2022. február 24. óta 31 ezer ukrán katona halt meg a háborúban – erről az Unian ukrán hírügynökség adott hírt.

Az ukrán elnök megemlítette, hogy egyes értesülések 300 ezer halottról beszéltek, majd az oroszok 100 ezerről. – Ez mind hazugság, ostobaság. 31 ezer ukrán katona halt meg ebben a háborúban – jelentette ki Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy minden más adat, amit az „oroszbarát erők” említenek, hazugság. Az államfő az oroszok veszteségéről is beszélt, ami elmondása szerint 180 ezer katona, ami csaknem ötször annyi lenne, mint az ukránoké.

– A sebesült ukrán katonák számáról Zelenszkij szándékosan nem számolt be, ezt azzal indokolta: „Oroszország megtudná, hányan hagyták el a csatateret. Egyszerűen nem fogom elmondani”.

Hogy mi mit gondolunk erről az állításról, arról majd a végén számolunk be, idéznénk előtt néhány más reakciót.


1, A The New York Times szerzői vasárnapi cikkükben reagáltak Zelenszkij állításaira, és azt írták, hogy az államfő legalább a felére csökkentette a számokat az Egyesült Államok becsléseihez képest. Azok szerint ugyanis a valós szám közelebb van a 70 ezerhez. A The New York Times által idézett hivatalos amerikai adatok szerint az ukrán fegyveres erők sebesült katonáinak száma a konfliktus kezdete óta 100-120 ezer emberre tehető.

Ezt annyiban pontosítanánk, hogy amerikai tisztviselők még tavaly augusztusban mondták azt a New York Timesnak, hogy mintegy 70 000 ukrán katona halt meg, és 120 000 sebesült meg. Azóta pedig sok minden történt, legutóbb Avgyejevka több hónapos ostroma tépázta meg az AFU-t.

2, Megszólalt a színészelnök nyilatkozata kapcsán Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is, aki a RIA Novosztyinak kifejtette: „Azt, hogy Zelenszkij hazudik, minden ukrán állampolgár, mindenekelőtt minden veszeuscsik (az ukrán fegyveres erők kötelékében harcoló katona – a szerk.) tudja. Korábban a donbászi orosz ajkú lakosságot nem tekintette népnek ZePresident, most már Ukrajna többi részének lakosságát sem tekinti annak”.


Zaharova elmondta, hogy szerinte „a kijevi rezsim vezetője az ország polgárait nem embereknek, hanem olyan egységeknek tekinti, amelyekkel nyugati pénzeket lehet felvenni”. – Ezért is becsülte alá a veszteségeket sokszorosan, ezért hagyott annyi „halott lelket” az ukrán hadseregben, hogy élőként finanszírozzák őket – magyarázta a diplomata.

A mi véleményünk pedig az: nem tudjuk, Zelenszkij miért tette, de az ukrán elnök minden bizonnyal jó nagyot hazudott. A gond azonban az, hogy ha a színészelnök nyilvánvaló hazugsággal akarja nyugtatni a kedélyeket Ukrajnában, akkor az inkább olaj lehet a tűzre. Még egy a valósághoz közelítő beismerés is inkább fenntartja a nyugalmat, mint egy ordas hazugság, mert az elképesztően aláássa a vezetésbe vetett bizalmat!

S itt jegyeznénk meg, hogy az úgynevezett ukrán veszteségszámlálók már körülbelül másfél éve nem közölnek hazai adatokat. Ehelyett azt írták ki, hogy „A hősök soha nem halnak meg!” Ha ebből indulunk ki, akkor a 31 ezres adat is túlzó, mert akkor ukrán részről senki nem halt még meg!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét