Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Nyugati kontingensek Ukrajnába küldése közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, kommentálva vMacron francia elnök nyilatkozatát. A francia politikus az európai vezetők csúcstalálkozóján hétfőn kijelentette, hogy nem zárható ki nyugati csapatok küldése Ukrajnába.

Peszkov erre úgy fogalmazott, hogy „ebben az esetben már nem valószínűségről, hanem elkerülhetetlenségről kell beszélni.”

– Mi ezt így fogjuk értékelni. És ezeknek az országoknak is így kell értékelniük és hitelt adniuk maguknak. És tegyék fel maguknak a kérdést, hogy ez az ő érdekeiknek, és ami a legfontosabb, az országuk polgárainak az érdekeinek megfelel-e – tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy a Kreml jól ismeri Macron álláspontját arról, hogy stratégiai vereséget kell okozni Oroszországnak.

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese sem rejtette véka alá a véleményét a francia elnökről, akit betegnek nevezett.


– Az embereknek különböző betegségei vannak − kezdte Telegram posztját Dmitrij Medvegyev. – Vannak, akiknek vizelettartási problémáik vannak, mások hajlamosak a kiütéses reakciókra – folytatta a politikus. Majd rátért a témára. Szerinte Emmanuel Macronnak egyszerre két problémája is volt: először valószínűleg a vizelet ment a fejébe, majd pedig beszédinkontinencia lépett fel nála.

– Kijelentette, hogy Európának a biztonság érdekében szüksége van Oroszország legyőzésére, ezért nagy hatótávolságú rakétákat kell küldenie a kijevi náciknak, és mérlegelnie kell az egyes NATO-államok csapatainak az övezetbe küldését. Azzal párosulva, hogy a közelmúltban meg akarta osztani Franciaország nukleáris arzenálját minden európaival, aki hajlandó lenne rá, most úgy tűnik, hogy Macron beszédinkontinenciája elhúzódó és fájdalmas problémává vált − szólt oda Medvegyev az elnöknek.

Hozzátette: „A Becsületrend tulajdonosa nem vigyáz magára. Itt az ideje, hogy változtass az étrendeden: az osztriga és a pezsgő jó dolog, de te már nem vagy fiatal. A te korodban a verbális bevizelés veszélyes. És a körülötted lévőknek sem tetszik. A szag, tudod…”

Napközben aztán kiderült, hogy Macron eszmefuttatása nem csak az oroszoknál verte ki a biztosítékot. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy a szövetség nem tervez csapatokat telepíteni Ukrajnába. Hangsúlyozta, hogy az egyes tagországok egyedi döntéseihez nem szükséges minden tagország egyhangú támogatása.


Szavai szerint a NATO, mint szövetség csak nem halálos segítséget és támogatást nyújt Ukrajnának, például gyógyszereket, felszerelést és téli felszerelést. – A szövetség tagjai azonban kétoldalú vagy csoportos alapon küldhetnek fegyvereket és lőszert – tette hozzá.

– Spanyolország nem ért egyet európai csapatok Ukrajnába küldésének javaslatával. Emellett arra kell összpontosítanunk, ami sürgős, vagyis a segélyszállítás felgyorsítására – fogalmazott Pilar Alegría, a spanyol kormány szóvivője kedden Madridban a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, reagálva a francia elnök felvetésére. Pilar Alegría hangsúlyozta, hogy Spanyolország a leghatékonyabb fegyvernek Európa egységes fellépését tartja.

– Két évvel a háború kezdete után (Spanyolország – a szerk.) továbbra is elkötelezett az ukrán nép támogatásának növelésében és megszilárdításában, valamint kiáll a béke megteremtésének szükségessége mellett – tette hozzá.


Ulf Kristerrson svéd miniszterelnök is azt mondta, hogy országa számára jelenleg nem aktuális a harci csapatok Ukrajnába küldésének kérdése. A svéd kormányfő szerint Svédország számára ez „jelen pillanatban teljesen irreleváns”.

– Ha egy ország máshová akar csapatokat küldeni a világban, az nem érinti a NATO-t – folytatta a miniszterelnök, akinek országa hamarosan csatlakozik a szövetséghez. – A francia hagyomány nem svéd hagyomány – tette hozzá Kristersson.

Csehország is közölte, nem küld csapatokat Ukrajnába. Cezary Tomczyk lengyel védelmiminiszter-helyettes szintén azt mondta, hogy Lengyelország nem fontolgatja, hogy hadsereget küld a szomszédos országba.


Előző cikkEddig tartott! Az oroszok kilőtték az első Abrams tankot
Következő cikkA nyugati zsoldosok kétharmada Zelenszkij ellen is harcolna

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét