Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézve megírta, hogy a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába tagadják azt.

– Mindenki tudja, hogy nyugati különleges erők vannak jelen Ukrajnában, csak hivatalosan még nem jelentették be – idézte forrását a lap, amit itthon az Oroszhírek.hu szemlézett. A tisztviselő hozzátette, hogy Emmanuel Macron francia elnök kijelentésének célja az volt, hogy „bizonytalanságot keltsen” az Oroszországgal való kapcsolatokban.

Emlékezhetünk rá, hogy hétfőn Macron kezdeményezésére összehívott konferenciát tartottak Párizsban Ukrajna támogatásáról. Erre mintegy tíz európai ország, köztük Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Dánia és Hollandia vezetőjét hívták meg.


A francia államfő a tanácskozást követően elmondta, hogy annak résztvevői megvitatták a katonák Ukrajnába küldésének lehetőségét, amelyben nem jutottak konszenzusra, de nem zárták ki annak lehetőségét. Másnap több európai ország is úgy nyilatkozott, hogy szó sincs katonai kontingensek küldéséről a kijevi rezsim megsegítésére, aztán a franciák is visszavonulót fújtak a kommunikációban.

A francia zűrzavarkeltési kísérletről már írtunk eleget, ezt azzal zárhatjuk le, hogy nem jött be. Az egész maximum arra volt jó, hogy Marcon még inkább magára haragítsa Putyint. Sokkal izgalmasabb jelen pillanatban az, amit a Financial Times írt, amely szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában. Egy sor kérdés foglalkoztat:

1, Kik és mióta vannak jelen Ukrajnában a különleges erők közül?

2, Mit csinálnak Ukrajnában ezek a csapatok?

3, Hány ilyen speciális katona tartózkodik Ukrajnában?

4, Bevetették őket vagy csak tanácsokat adnak, esetleg a hátországban „segítenek”?


Ami viszont a legfontosabb kérdés, hogy ha ez igaz, akkor meddig tűrik ezt az oroszok? Egy biztos, ha Ukrajnában bent vannak a nyugati különleges erők, akkor azt Moszkvában is tudják. Kérdés, hogyan reagálják le?

Az egyértelműnek látszik, hogy amíg nem hivatalosan vannak Ukrajnában bármilyen nyugati állam katonái, addig az oroszok nem tekinthetnek rájuk másik (NATO) ország egyenruhásaként. De hogy ezekre az erőkre utazni, valósággal vadászni fognak, abban egészen biztosak lehetünk.

Az ügyben tegnap mindenesetre megszólalt Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is, aki azt mondta:

Senki előtt nem titok, hogy a NATO-országok katonái már régóta Ukrajnában vannak és aktívan segítik az ukrán fegyveres erőket, egyebek között a Kijevnek átadott fegyverrendszerek működtetésében. Macron semmi újat nem mondott”.

Zaharova ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus eszkalációjához vezet, ha az uniós országok zsoldosokat küldenek Ukrajnába.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét