Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Bár az ukránok cáfolni próbálták, de az oroszok a közelmúltban nagyon határozottan állították, hogy kiszorították az AFU erőit a Dnyeper bal partján levő Krinkiből. Ide Zelenszkij csapatai hónapokkal ezelőtt azért vonultak be, hogy hídfőállást építsenek ki egy déli irányú, akár a Krím visszafoglalását célzó offenzívához.

Ez a próbálkozás nem járt sikerrel, sőt, az oroszok végül a megszállt Krinkit is felszabadították. (Az oroszok ráadásul, úgy tűnt, a bolondját járatták az ukránokkal.

Amikor Putyin egy 2023. december 14-i televíziós sajtótájékoztatón kijelentette, külön megkérte Valerij Geraszimov vezérkari főnököt: ne siessen az ukrán erők kiszorításával Krinkiből, mert az orosz félnek érdekében áll, hogy az ukrán fegyveres erők vezetése meggondolatlanul folytassa ott saját élőerejének felőrlését, azt lehetett hinni, az orosz elnök csak nagyot mondott.

A közelmúlt eseményei azonban azt mutatták, Putyin nem a levegőbe beszélt.


Sokan, elsősorban az ukránbarátok, azt gondolhatták, hogy az oroszok hazudnak, és Krinki még ukrán kézen van. Ennek cáfolatáról azonban éppen az ukránok gondoskodtak. Hogy miért? Az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban ugyanis arról számoltak be, hogy az Orosz Fegyveres Erők visszaverték az AFU csapatainak partraszállási kísérletét a Tendrovskaja homoknyársán, a Herszon régióban.

– Jelentések szerint az ukránok húsz katonát és négy csónakot veszítettek, egy emberük fogságba esett, és csak egy hajó tudott elmenekülni. A partraszállást a „Dél” Különleges Műveleti Parancsnokság 73. különálló haditengerészeti központjának erői hajtották végre – erről Borisz Rozsin katonai megfigyelő számolt be.

Ez pedig azt támasztja alá, hogy Krinkiben nincsenek ott az ukránok. Ha ott lennének, aligha valószínű, hogy az ott levő csapataik utánpótlása helyett más szektorban pazarolnák el az erőiket.

Érkezett még egy érdekes hír, amelyről szintén az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban írtak. E szerint az orosz fegyveres erők a Berdychi térségében lezajlott offenzíva során egy újabb M1 Abrams tankot semmisítettek meg, rövid időn belül ez már a második kilőtt amcsi páncélos. Sőt, olyan hírek is szárnyra keltek, hogy ezúttal nem is egy, hanem rögtön két amerikai csúcstankot iktattak ki.


Ezt az információt még nem erősítették meg, de az oroszok aligha a levegőbe beszéltek. S ha ez igaz, akkor kijelenthetjük: úgy hullanak az Abrams harckocsik, mint a legyek.

A legyes példa azonban jelenleg – legalábbis az ukránok jelentése szerint – az oroszokra is igaz lehet. A Sky News közlése szerint a héten az Ukrajna által megsemmisített orosz vadászgépek száma már ötnél tart, miután csütörtökön állítólag újabb három vadászgépet lőttek le.

Az ukrán légierő azt közölte, hogy egy Szu–34-es vadászbombázót semmisítettek meg csütörtökön kora reggel, majd órákkal később további kettőt lőttek le. Kedden azt állították, hogy egy nap alatt két gépet is lelőttek, de előtte is jelentették Szu–34-es vadászbombázók hatástalanítását.


Előző cikkMinden, amit Putyin beszédéből a nyugati sajtó kihagyott
Következő cikkBiden apó állapota nem romlott… Már nem nagyon van hova!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét