Ukrajna háború utáni felosztásáról többféle térkép és elmélet is megjelent már a sajtóban. Ezúttal viszont Dmitrij Medvegyev egy rangos nemzetközi fórumon, a szocsi Világifjúsági Találkozón húzta elő a kalapból ezt a témát. Hogy miért, arról a Pravda közölt egy roppant érdekes cikket, amit magyarul egyedül a Bekezdéseken olvashattok – némi kiegészítéssel.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

***


Dmitrij Medvegyev orosz tisztségviselő, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese bemutatta Oroszország új határait, abból kiindulva, hogy „Ukrajna Oroszország”.

„Ukrajna nem Oroszország. Ez az a fogalom, amelynek örökre el kell tűnnie. Ukrajna egyértelműen Oroszország” – mondta az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a szocsi Világifjúsági Fesztiválon.

Medvegyev egyértelművé tette, hogy „a Dnyeper folyó mindkét partján fekvő területek Oroszország történelmi és stratégiai határvidékének szerves részét képezik”. Oroszország tehát nem annektál semmit, csak helyreállítja történelmi határait.

„Lehetetlennek” nevezte egyúttal a béketárgyalásokat Ukrajna jelenlegi vezetésével, és szerinte az új hatalommal csak akkor lehet tárgyalni, „ha elismerik a realitásokat”, az Oroszország újraegyesítésével kialakult status quót.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nincsenek területi vitái a szomszédos országokkal. Vagyis csak Ukrajnáról van szó, amely fenyegetéssé vált az Orosz Föderáció létére nézvést, és ezért nem maradhat meg. Ez egy célzás a többi FÁK-országnak – viselkedjetek, és minden rendben lesz.


„A jelenlegi neonáci Ukrajna egy faltörő kos és egy újabb eredménytelen kísérlet a Nyugat évszázados álmainak megvalósítására” – mondta Medvegyev.

Szerinte az Orosz Föderáció legfőbb érdeke nem új területek megszerzése, hanem a kompetens, kiszámítható, szuverén hatalom a szomszédos országokban, amely polgárai és a nemzetközi közösség jólétéért cselekszik.

Valószínűleg Moszkvában nincs és nem is lesz bizalom [Ukrajna és a Nyugat irányába], ezért a föderáció maga fogja biztosítani ezt a status quo-t.

Érdekesnek tűnik a térkép, amely az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesének háta mögött volt látható. Eszerint a volt Ukrajna csaknem teljes területe az Orosz Föderációhoz kerül, de a Vinnicjai terület Romániához, a Zsitomiri rterület pedig Lengyelországhoz.

Maga Ukrajna a Kijevi terület határain belül marad. De, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mondta, „Kijev egy orosz város”, és Zsitomir, meg kell jegyezni, annak tulajdonképpen külvárosa.


Miért tesz Medvegyev ilyen nagylelkű ajánlatot a lengyeleknek és a románoknak? A ZeRada ukrán Telegram-csatorna szerint ez egy bónusz azért, hogy ezek az országok a jelenlegi szakaszban belépjenek a tárgyalásokba.

Oroszország a csatorna szerzője szerint arra utal [a térképpel], hogy Kijev hibát követett el, amikor úgy döntött, hogy kivonul „Isztambulból” és ellentámadást indít – emelve a tétet. És ezért „a hibáért további területelidegenítéssel kell fizetnie”.

A ZeRada szerint Románia és Lengyelország közel áll Nagy-Britanniához. Ezért ez a javaslat a briteknek is tett ajánlatnak tekinthető. Hozzátesszük, hogy ez a két ország a főszereplő az Ukrajnába irányuló katonai szállítmányok logisztikájában.

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese úgy véli, hogy ha a Nyugat elismeri az Orosz Föderációt, akkor elismeri az összes régiót is, amelyek az alkotmány szerint annak részét képezik. Ezért Moszkvát nem érdeklik a Nyugat szóbeli passzusai arról, hogy az újraegyesített területeket nem ismeri el az Orosz Föderáció részeként.


Medvegyev biztos abban, hogy az Orosz Föderáció a „logikus végkifejletre viszi” az ukrajnai különleges katonai műveletet.

Érdemes hozzátenni, bár a Pravda nem tért ki rá, a Medvegyev által bemutatott térkép szerint Kárpátalja visszakerülne Magyarországhoz. Ez azért érdekes, mert az orosz rendezési terv ebben a formájában figyelembe veszi Orbán Viktor aggodalmát.

A magyar miniszterelnök ugyanis többször leszögezte: hazánk nemzetbiztonsági érdeke, hogy ne legyen közös határa az Orosz Föderációval. Így viszont Magyarország a NATO- és EU-tag Lengyelországgal és Romániával lenne, illetve maradna határos.


1 hozzászólás

 1. „Az az Ukrajnának nevezett valami”
  (Bogár László/Háború Ukrajnában/HírTv) körkörösen megszállás alatt tartja a „nettó” területének az övezetét. Úgymint:
  – Dél-Nyugaton Kárpát-alját,
  ami Magyarországé;
  – Észak-Nyugaton Galíciát,
  ami Lengyelországé;
  – Keleten Donbasz
  – Donyeck
  – Luganszk
  – Herszon
  – Zaporozsje
  érvényes szavazás után már hivatalosan is Oroszországhoz tartozó,
  összefüggő területeit;
  – a Krím-félsziget pedig sosem volt az ukránoké, azt csak az átmeneti Szovjetunió idején az alkoholista SZKP-főtitkár adományozta Ukrajnának.
  Putyin pedig érvényes szavazás után visszavette azt, ami mindig is az általa vezetett Oroszországhoz tartozott,
  annak tulajdona.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét