Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az orosz légierő március 5-re virradó éjszaka nagyszabású támadást indított Geran-2-es kamikazedrónokkal Odessza környéki célpontok ellen. Az ukrán „Tipikus Odessza” Telegram-csatorna szerint a légvédelem kudarcot vallott; legalább kilenc becsapódás történt.

A Pravda orosz forrásokra hivatkozva azt írja: károkat szenvedett Odessza kikötői infrastruktúrája, a vasútvonal Dacsnoje falunál, a tengeri drónok összeszerelő üzeme Csernomorszkoje faluban, valamint robbanást jelentettek az odesszai repülőtér területéről, és egy ellenséges légvédelmi komplexum megsemmisült.

Az utóbbi időben az ukránok egyre nehezebben birkóznak meg az efféle csapásokkal, aminek az általános lőszerhiányon túl van egy másik oka is: az orosz taktika megváltozott. Kijevben pedig egyre tanácstalanabbak.


„Az oroszok a drónok minden képességét kihasználják, komplex és bonyolult repülési útvonalakat határoznak meg a számukra. Figyelembe veszik a magasságokat és a természetes folyosókat, a légvédelmünkről szóló hírszerzési információkat, megkerülik a mozgó csoportjaink lehetséges tartózkodási helyeit – mondta például Szergej Beszkresztnov ukrán katonai szakértő.

Szerhij Fles, az ukrán hadsereg katonai kommunikációs szakértője pedig hozzátette, hogy a Geranok kerülik a csoportosulásokat, és ha az útvonal mentén lelőnek egy drónt, a következők megkerülik azt a helyet, ahol a légvédelmi egység tartózkodik. Ezenkívül a drónokon műszaki szempontból is változtattak az oroszok. Valamint egy célpontot egyszerre több irányból támadnak.

Az ukrán „Legitim” Telegram-csatorna forrása szerint az orosz fegyveres erők jelenleg naponta akár 80-100 kamikazedrónt is indíthatnak, és több mint egymillió dollár értékű kárt képesek okozni.


Egy Geran-2-es bekerülési költsége – tesszük hozzá mi – nagyjából 20 ezer dollár. Tehát Moszkva több pénzt éget el az akciók során, mint amekkora kárt okoz. Csakhogy a fent említett összegben nincs benne az ukránok által ellőt muníció ára. Azzal együtt az arány közelít az 1:1-hez.

És figyelembe kell venni még valamit: az ukrán források szerint az oroszok havonta 600-2000 Geran-2-est gyártanak, és a termelékenység folyamatosan nő – a cél: havi 10 000 darab. Kijev azonban híján van jelenleg mindennek. De még ha nem is akadozna az utánpótlás, 1 millió dollár értékű fegyvert, lőszert és más haditechnikát nem lehet egyik napról a másikra pótolni. Csak, mint látjuk, elveszíteni.

Vagyis az idő az oroszoknak dolgozik. Ukrán források szerint havi 600-800 drónnal még képesek valahogy megbirkózni. Ezt a mennyiséget azonban az oroszok már most meghaladták. Így egyre gyakrabban fog előfordulni, hogy az ukrán légvédelem túlterhelődik, és a veszteségek is nőni fognak.

Világos tehát, hogy Moszkva az ukránok kimerítésére játszik. Az orosz sajtó szerint okkal: egy nagyszabású támadás előkészületei folynak éppen, a cél pedig Odessza vagy Harkov bevétele.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét