Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a partnereket, hogy határozottan reagáljanak Oroszország ukrajnai terrorcselekményeire, és akadályozzák meg, hogy az Egyesült Államok vagy Európa „veszítsen az iráni Sahídekkel vagy az orosz vadászgépekkel szemben” – derült ki Zelenszkij vasárnap esti beszédéből, amit mások mellett az Index.hu szemlézett.

A színészelnök nem állt meg itt, hanem tovább folytatta: „Minden vezetőnek, minden nemzetközi szervezetnek reagálnia kell Oroszország tetteire. Keményen kell reagálniuk. Putyin nem akar békét, ő csak háborút és halált akar.”

– Nem érdekli, hogy kit öl meg, a fő célja a pusztítás. Először is Ukrajnát és az ukránokat. És aztán titeket, kedves partnerek. Ezért létkérdés – és nem csak Ukrajna számára –, hogy a világ reagáljon az orosz gonoszságra és visszaszorítsa azt – mondta az ukrán elnök beszédében.


Megjegyezte, hogy csak a múlt héten az oroszok csaknem 400 irányított bombát, több mint 50 Sahídet és több mint 40 rakétát vetettek be Ukrajna ellen. – Egyetlen európai állam sem tudott volna egyedül ellenállni ilyen nyomásnak és gonoszságnak. Ezért fontos, hogy most mindannyian összefogjunk, mindenki, akinek fontos az élet, és aki nem akarja, hogy ez a terror más nemzeteket is elérjen – mondta Zelenszkij.

Az elnök szerint minden szövetséges tudja, hogy mire van szükség: a legfontosabb a politikai akarat, és az, hogy olyan szintű ellátás legyen biztosított, ami segíti a védekezést.

– Ha ez nem történik meg, az a történelem egyik legszégyenletesebb lapja lesz, ha Amerika vagy Európa veszít az iráni Sahídekkel vagy az orosz harcosokkal szemben. Nem szabad bátorítanunk az orosz gonoszságot sem gyenge döntésekkel, a szállítás késlekedésével vagy határozatlansággal – mondta Ukrajna elnöke, hozzátéve, hogy „várjuk a létfontosságú szállítmányokat, különösen várjuk az amerikai döntést, mert nagy szükségünk van a támogatásra”.


Emeljük ki a leglényegesebb pontot: A színészelnök szerint Putyin háborút és halált akar, és nem érdekli, hogy kit öl meg, a fő célja a pusztítás. Hát akkor nézzük csak! Az utóbbi hónapokban nem nagyon közölnek adatokat annak kapcsán, hogy mennyi civil áldozata volt eddig az oroszok különleges katonai műveletének Ukrajnában.

Ami biztos, az ENSZ Emberi Jogi Hivatala tavaly novemberben közölte, hogy meghaladta a tízezret Ukrajnában a civil halálos áldozatok száma az orosz hadművelet 2022. februári kezdete óta. „A halált akaró Putyin pusztítása”, a terror tehát bő másfél év alatt tízezer civil áldozatot okozott. (Persze szögezzük le rögtön: egyetlen ember elvesztése is hatalmas tragédia! Az érintett családot nem vigasztalják a statisztikai adatok!)


Azért azonban, hogy a „putyini terrort” el tudjuk helyezni magunkban, közölnék két adatot:

– A második világháború alatt Budapest ostromának 52 napja (!!!) 38 ezer civil áldozattal járt.

– A közel-keleti válságban, 2023. október 7-e óta csak a palesztin civil áldozatok száma már idén január 30-án, kevesebb mint négy hónap után 26751 fő volt.

(Mellékesen jegyzem meg, hogy a 2003-ban kirobbant iraki háború civil áldozatainak a számát 185–210 ezerre becsülik. Szíriában, a 2011-ben kirobbant konfliktusban pedig az ENSZ szerint csaknem 307 ezer az áldozatok száma.)

De maradjunk csak Ukrajnánál és Izraelnél. Az ukrajnai háborúban egy napra 15-16 civil áldozat jut, míg a Közel-Keleten ez a szám 232. Szóval, ha Putyin a tízezer civil áldozatért kíméletlen mészáros, akkor mi a helyzet Izraellel? Vajon a színészelnök nekik is üzent?


Előző cikkEgymásnak feszült az EU és Ukrajna a lőszerbeszerzés miatt
Következő cikkHarkov vagy Odessza? Nagyszabású támadásra készülhet Moszkva

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét