Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A háborúkat, főleg ha azok nagyon sokáig tartanak, hajlamosak vagyunk felülről, érzelmileg amúgy érthető távolságtartással szemlélni, úgy tekintünk ezekre a fegyveres konfliktusokra, mint nagy tömegű hadseregek harcára. Századokat, zászlóaljakat, ezredeket, dandárokat és hadosztályokat látunk, amelyeknek a létszáma, ereje ugyan változik, de mivel ritkán semmisülnek meg, így sorsukat folyamatosan nyomon tudjuk követni.

Nem gondolunk azonban bele, hogy ezekben az egységekben emberek szolgálnak – fiúk, férjek, apák és akár nagyapák –, akiket elvesztésük esetén az alakulatukban pótolhatnak ugyan, de otthon örökre hiányozni fognak.

Aki nagyon sok front-beszámolót olvas, az arra is rájöhet, hogy a háborúban nemcsak emberek vesznek részt, hanem akár állatok is. Korábban az Index hírt adott arról, hogy az orosz hadsereg a különleges művelet elindulása után katonai delfineket telepített a fekete-tengeri haditengerészeti bázisára, valószínűleg azért, hogy megvédje flottáját egy víz alatti támadástól. Műholdkép alapján arra a következtetésre jutottak, hogy két delfintelepet telepítettek a bázisra.


Mint írták, Oroszország korábban is kiképzett delfineket katonai célokra, a vízi emlősöket tárgyak visszaszerzésére vagy ellenséges búvárok elriasztására használják. Emlékeztettek rá, hogy nem új keletű a delfinek háborús bevetése. A hidegháború idején mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió képzett ki delfineket, amelyeknek echolokációs képességei lehetővé teszik számukra, hogy felismerjék a víz alatti tárgyakat a visszavert hang segítségével, például az aknákat.

Érdekes, hogy a szevasztopoli programot 2012-ben az ukrán haditengerészet hívta életre, de az emlősök a Krím 2014-es megszállása után orosz kézbe kerültek. Ukrajna sikertelenül követelte az állatok visszaszolgáltatását, és a RIA Novosztyi akkor arról számolt be, hogy Moszkva a program kiterjesztését tervezi.

– Szakembereink új eszközöket fejlesztettek ki, amelyek a delfinek víz alatti szonárral történő célpontérzékelését az operátor monitorjára küldött jeleivé alakítják át. Az ukrán haditengerészetnek nem volt pénze ehhez hasonló megoldásokra, és néhány projektet be kellett rekeszteni – mondta az egyik forrás az orosz hírügynökségnek.


Írtak arról is, hogy a 2018-as műholdfelvételekből kiderült: Oroszország a szíriai háború idején delfineket használt a Tartuszban lévő haditengerészeti bázisán is. S a delfinek nem az egyetlen óceáni élőlények, amelyeket az orosz hadsereg kiképzett.

Mint az Index írta: egy 2019-ben Norvégia partjainál észlelt beluga bálnát például vélhetően az orosz haditengerészet képzett ki. A halászok arról számoltak be, hogy egy beluga bálna furcsa hámokat viselt, amelyekben kamerák lehettek, és zaklatta a hajóikat, a csónakok oldaláról pántokat és köteleket húzott.

Szolgálnak a hadseregekben adott esetben kutyák is, az egyik, Balbesz egy orosz drónos egység tagja volt Ukrajnában – az ő történetéről az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban számoltak be. Azt írták, az eb észrevette, hogy a gazdája egyszer csak menekülni kezd egy felé tartó ukrán kamikaze drón elől. Erre Balbesz odafutott a szerkezethez, és lekapta a levegőből, ami így a szájában robbant fel. A kutya belepusztult a hősies cselekedetébe, de a gazdája sértetlen maradt.

Balbesz története „fentről” nem látszik, csak testközelből! Onnan viszont nagyon megdöbbentő


Előző cikkEzért kell bevodkázva nagyon elfelejteni a telefont
Következő cikkVeszélyben az ukrán törvényhozás a menekülő képviselők miatt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét