Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Részeg lakos jelentette be, hogy drónt látott repülni Szentpéterváron – ezzel a címmel közölt cikket az Index.hu. A hírportál a Mash on Moika Telegram-csatorna jelentése alapján azt írta, hogy a szentpétervári rendőrséghez bejelentés érkezett egy drónról, amely a Péter-Pál-erőd felé repült.

Egy 40 éves helyi lakos tette a bejelentést a rendvédelmi szerveknél, azt állítva, hogy a Zajacsi-sziget irányában egy drón repül jelzőfények és azonosító nélkül.

A rendfenntartók ellenőrizték az információt, de sehol sem találtak drónt. Ezután felkeresték a bejelentést tevő lakost. – Kiderült, hogy a férfi alkoholos befolyásoltság állapotában hamis információkat jelentett. A rendőrök őrizetbe vették, és közigazgatási feljelentést tettek ellene – számolt be az mk.ru.


Ez a férfi meglakol a téves riasztásért, szó szerint nagyon sokba kerül neki, hogy alkohol hatása alatt drón-támadást hallucinált. Ez a szerencsétlen flótás azonban felhívja a figyelmet arra a jelenségre, hogy a modern világunkban mennyire felértékelődött a bolondok szerepe.

Régen, ha egy településen volt egy őrült, akkor maximum a közvetlen környezetét tudta hülyíteni. A körülötte levő emberek ugyanis ismerték a flótást, így nem adtak hitelt a szavának, és nem volt még közösségi média és mobiltelefon, hogy a zűrös gondolatait mással, másokkal is meg tudja osztani.

Ma más a helyzet, egy őrült – a közösségi média segítségével – másodpercek alatt ezrekhez, sőt, adott esetben tíz- és százezrekhez képes eljutni. De az a minimum, hogy online vagy telefonon bejelentést tud tenni a hatóságokhoz.


Ha az illetékesek nem vizsgálják ki, és véletlenül a bejelentett információ igaz, akkor a hatóságok emberei pórul járnak. Ha viszont hitelt adnak a „fülesnek”, akkor fontos kapacitásokat állítanak sületlenségek szolgálatába, és éppen arra nem marad energia, amire igazán kellene.

Van más káros szerepe is a közösségi médiának, az orosz-ukrán háborúban ugyanis nagyon sok drón- és rakétacsapás indult online bejegyzés alapján. Elég volt csak az, hogy valaki lefotózott egy támaszpontot vagy egy komolyabb katonai csoportosulást és kitette a képet az internetre, s máris érkezett a légicsapás a területre.

Nem véletlen, hogy háború idején igyekeznek fékezni, korlátozni vagy akár tiltani a közösségi média használatát, és keményen büntetik, aki áthágja a szabályokat.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét