Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Február 28. óta az oroszok három Abrams harckocsit semmisítettek meg – hívta fel a figyelmet az Asia Times. (Rögtön egy gyors közbevetés: ez a Védelmi Minisztérium által megerősített szám, de a harctéri beszámolókban már 4-5 kilövés szerepel.) A lap szerint az amerikaiak csodatankja körülbelül 10 millió dollárba kerül, ami nagyjából 3,6 milliárd forint.

Az Ambrams a német Leopard 2-esekkel a világ legjobb páncélosának van kikiáltva, mégis a háromból kettőt olcsó, RPG–7-es robbanófejet hordozó drónokkal állítottak meg az oroszok. (És akkor egy újabb megjegyzés: az RPG–7 a Szovjetunióban az 1950-es évek végén kifejlesztett kézi páncéltörő gránátvető.)

Ezeket a tölteteket a Ghoulokkal – akkumulátorral működő quadcopterekkel juttatták célba, amelyek az úgynevezett first-person-view (FPV) drónok családjába tartoznak. A Szverdlovszki területen működő gyártó szerint műanyagból, 3D-nyomtatással készülnek. Az áruk 500 dollár (180 ezer forint). Hogy is fogalmazott Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd végén: „Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

***


Csehország a támogatási formák kiterjesztését szorgalmazza, különös tekintettel külföldi csapatok esetleges jelenlétére Ukrajna területén – jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök kedden Prágában, az Emmanuel Macron francia elnökkel közös sajtótájékoztatóján – számolt be az rbc.ua hírportál cseh híradások alapján.

A Karpat.in.ua ennek kapcsán megjegyezte: Pavel hangsúlyozta: nem harci egységek küldéséről van szó, hanem a segítségnyújtás formáiról és „nem harci interakcióról”. „Az új utak keresése mellett vagyok, beleértve az esetleges ukrajnai jelenlétről szóló vita folytatását” – tette hozzá. „Ne korlátozzuk magunkat ott, ahol nem szükséges” – mutatott rá.

Kiképzők, mi? Akkor is így kezdődött – jegyezhetnénk meg például a vietnami háborúra utalva, de az előző hírünk nyomán inkább arra figyelmeztetnénk szerényen a nyilatkozatai alapján a csoportos és rituális öngyilkosságra hajlamos cseh elnököt, hogy a kiképzői sem fognak többe kerülni az oroszoknak 500 dollárnál – a családjaik számára viszont megfizethetetlen az életük.

Szóval, nem kéne… nagyon nem kéne fullba nyomni a kretént – hogy egy másik klasszikust idézzünk –, még akkor sem, ha a NATO Katonai Bizottságának elnökeként valószínűleg nem csak a cseh adófizetőktől kapja a fizetését, és nem is ők számára a legfontosabbak.

***


Az ukrán ellenzéki blogger, Anatolij Sarij azt állíja, hogy fegyveresek támadtak az autójára Spanyolországban, ahol több mint három éve él. A merénylőket egyelőre nem sikerült elfogni – közölte a Lenta.

Sarij szerint Kijev állhat a támadás mögött, és a lap ennek kapcsán felidézte, hogy nem ez az első eset, amikor az életére törnek.

Az emigráns férfi a katalán Tarragona városában él, és a házára 2023 októberében ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak. Az El Diario akkor azt írta: korábban is fenyegették már az ellenzéki aktivista életét, de ez volt a legdurvább eset. Mostanáig.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyébként 2023 júliusában vádolta meg hazaárulással Sarijt, aki szerintük együttműködött az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB). Megnevezték az állítólagos kapcsolatát is, akit viszont azóta sem állítottak bíróság elé. A bloggert kikérték Madridtól, de a spanyolok elutasították a kérést.

Szóval a vád gyenge lábakon áll, de mint a történet mutatja: Kijev nagyon európai, nagyon jogállami és abszolút demokratikus megoldást választott egy – mondjuk úgy – sajtóhelyreigazítási ügy kezelésére. A dolog igazi érdekessége viszont az, hogy a bérgyilkosok biztosan többe kerültek 500 dollárnál. Vagyis Sarij értékesebb, mint egy Abrams tank.

Azért ez mindenképpen tekintélyt parancsoló elismerés.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét