Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A Moszkvától több száz kilométerre lévő Cserepovec városát dróncsapás érte csütörtök hajnalban – számolt be az orosz TASZSZ hírügynökség, a hírt itthon az Index szemlézte. A TASZSZ szerint a támadás a Szeversztal nevű ipari üzem ellen irányult, amelyet korábban szankciókkal is sújtott a Nyugat.

A csapás azért lehet meglepő, mert az orosz város légvonalban több mint 1000 kilométerre található az ukrán fővárostól, Kijevtől, és ilyen távolságba nem gyakran jutnak el ukrán drónok.

Mint kifejtették, jelzésértékű lehet, hogy az orosz állami hírügynökség beszámolójában is azt írták: a drón eredete ismeretlen (holott rendszerint ukrán drónokról írnak az ehhez hasonló incidenseknél). A támadásnak nem volt sérültje, a hatóságok hivatalos vizsgálatot indították, hogy tisztázzák a részleteket. Az esetről azóta egy videó is megjelent a közösségi médiában, bár ezen csak a robbanás látható, de hogy mi okozta, az már nem.


Jöjjön hát a véleményünk:

1, Nagy kérdés, honnan érkezhetett a drón, hiszen Cserepovec körülbelül 700 kilométerre van az orosz-ukrán határtól, viszont a Baltikumtól és Finnországtól csak 450 kilométerre fekszik a város. Ezzel nem szeretném azt állítani, hogy a drón nem Ukrajnából érkezett. De mégis csak nagy kérdés, hogy mi lehetett a cserepoveci gyárat megtámadó eszköz, hiszen ez a távolság közelít a nagy hatótávolságú drónok hatótávolságának felső határához.

2, S az első pontból rögvest következik is a második. Mégpedig, hogy a búbánatba lehet az, hogy ez a drón hétszáz kilométert repül orosz területen – elzúg Moszkva mellett is –, amit egy ilyen eszköz, főleg teherrel, minimum hét óra alatt küzd le. S ennyi idő alatt nem szúrta ki a drónt az orosz légvédelem?


Vagy az is lehet, hogy a drónt sokkal közelebbről, akár a gyár közeléből, orosz területről (vagy Fehéroroszországból) indította el egy „partizán egység”? Idővel lehet, hogy választ kapunk ezekre a kérdésekre.

3, Addig, amíg más nem derül ki, mi mégis abból indulunk ki, hogy a drónt Ukrajnából indították útjára. Ha ez igaz, akkor ez egy újabb érv amellett, hogy az ukránoknak nem szabad Taurus rakétákat adni. Hiába ígérik ugyanis, hogy nem vehetik azokat be távolabbi orosz célpontok ellen, körülbelül ennyire lehet nekik hinni…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét