Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Orosz Föderáció által kitoloncolt ukrán gyerekeket haladéktalanul és feltételek nélkül haza kell küldeni – hangsúlyozta Andrij Kosztin ukrán főügyész az Interfax szerint, amit itthon az Index.hu szemlézett.

– Az Orosz Föderációban azt mondhatnak, amit akarnak, de ez háborús bűn… és már meg is van a Nemzetközi Büntetőbíróság előzetes döntése. Vlagyimir Putyint, az Orosz Föderáció elnökét és Maria Lvova-Belovát, az Orosz Föderáció gyermekjogi biztosát az ukrán gyermekek kitoloncolásáért le kell tartóztatni – mondta Kosztin az Euronewsnak adott interjúban.

A főügyész felhívta a figyelmet arra: az Orosz Föderáció azzal, hogy ukrán gyerekeket ad örökbe orosz családoknak, „törli történelmüket és identitásukat”. – Folyamatosan arra kérem a világ vezetőit, hogy nyilvánosan szólítsák fel Moszkvát az ukrán gyerekek visszaküldésére – idézi a kiadvány a legfőbb ügyészt. Kosztin szerint az ENSZ „sokkal aktívabb szerepet játszhatna” ebben az ügyben.


– A gyerekeket feltétel nélkül és a lehető leghamarabb vissza kell juttatni Ukrajnába, Oroszország pedig ezt figyelmen kívül hagyja – hangsúlyozta a legfőbb ügyész.

Hát igen, ezzel végére is értünk az ukránok által tálalt verziónak, kérdés, mennyi köze van ennek az igazsághoz. Azt a kérdést ugyanis nem teszik fel Kosztinnak, hogy pontosan hány gyereket „toloncoltak ki”, miért tették, és mit értenek egyáltalán kitoloncoláson.

Pedig ezek nagyon lényeges kérdések, mert ha az érintett gyerekek az oroszok által elfoglalt, korábbi ukrán területeken élő árvák, és onnan menekítették ki őket a háború borzalmai elől, akkor például egészen más lehet a cselekmény megítélése. S az sem mindegy, hogy ukrán vagy orosz nemzetiségi gyerekekről van szó. Egyébiránt pedig lényegtelen a nemzetiségük, ha az adott pillanatban az életük, a biztonságuk múlott azon, hogy a harci zónából a biztonságos hátországba szállítsák őket…


Ebbe ennél jobban ne menjünk bele, de ha már a háború borzalmainál, háborús bűncselekményeknél járunk, akkor meg kell említeni, hogy az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban nagyon vad szörnyűségről adtak hírt. Ennek hitelességét nem tudtuk ellenőrizni, de nem tartjuk lehetetlennek, hogy megtörtént.

Szóval a Facebook-csoportban azt írták, hogy egy idős nő golyót kapott a fejébe az ukrán fegyveres erőktől, mert nem volt hajlandó elhagyni Avgyejevkát, amikor az oroszok betörtek a városba. Mint írták, a támadócsoport parancsnoka Krestik hívójellel megmutatta az RT tudósítójának, Haszan Naszrnak azt a helyet, ahol nyolc helyi lakos holtteste feküdt, akiket az ukrán hadsereg „ellenőrzött”.

Az orosz fegyveres erők továbbra is gyűjtik az elfoglalt városban a lelőtt ukrán civilek elhagyott holttesteit.


Előző cikkTusk a képünkbe hazudta az Amerikában kifundált agyrémet
Következő cikkAz ukránok feszegetik a határokat, nagyon csúnya vége lehet!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét