Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Emlékeztek még arra, hogy a kanadai parlamentben álló ovációval köszöntötték Jaroszlav Hunkát, a 98 éves Waffen SS-veteránt, akit a képviselőház elnöke „kanadai hősként” mutatott be? Az eset kapcsán megírtuk, hogy az ukrán kollaboránsoknak és háborús bűnösöknek emlékműve is van az észak-amerikai országban.

No, a friss hírek szerint az egyiket most lebontották. Az Oakville-i hatóságok azzal védekeztek, hogy nem tudták elolvasni a cirill betűs feliratot, és egyébként sem várható el tőlük, hogy tisztában legyenek azzal, ki vagy mi (volt) az az SS- Galizien.

Persze, hiszen Kanada messze van, és arrafelé a televízióban csak hódokról és lazacokra vadászó grizzly medvékről szóló reality showkat sugároznak – háborús dokukat soha.


Ez lehet a magyarázata annak is, hogy ismét elhalasztották Ottawában a „Kommunizmus áldozatai” emlékművének leleplezését. Mármint: most tanulják a történelmet, és a kínos bakik után próbálnak harmadjára nem belelépni ugyanabba a jávorszarvaslepénybe.

A The Maple és az Ottawa Citizen beszámolói szerint ez nem lesz könnyű. A szoborkompozíciót 2007-ben álmodták meg, döntően emigránsok. A civileknek – köztük a Hunkát a parlament figyelmébe ajánló Ukrán Kanadai Kongresszusnak (UCC) – másfél millió dollárt sikerült összeszedniük, de a projekt végül 7,5 millió dollárba került.

A különbséget közpénzből fizették, így az állam már nem tudja eltolni magától a felelősséget. A tavalyi affér után ezért lefújták az átadást, és elkezdték felülvizsgálni az áldozatok névsorát.

Most persze mindenki úgy tesz, mintha derült égből jött villámcsapásként érte volna a felismerés, hogy az emlékmű dicsőségfalára egy Einsatzgruppéra való náci nevét vésték fel. Pedig a CBC News már 2021-ben beszámolt arról, hogy az adománygyűjtés során megvásárolt emléktéglák jó részét „különféle náci kollaboránsoknak, feltételezett háborús bűnösöknek és második világháborús fasisztáknak szentelték.”


Például Roman Suhevicsnek, a banderista Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) egykori vezetőjének. Fent említettük, hogy két – finoman szólva – vitatható ukrán emlékmű volt eddig Kanadában. Az egyiket tehát lebontották – és ez a másik. Suhavicsről elég annyit tudni, hogy körülbelül 100 000 lengyel, zsidó, orosz és ukrán lemészárlásáért felelős. A szobra egy ukrán szervezet központjának területén áll Edmontonban, és állandó őrizetre szorul – ennek költségeit az önkormányzat fedezi…

Ó, és még valami! A parlamenti botrány után Justin Trudeau kabinete azzal védekezett: a miniszterelnököt nem tájékoztatták Jaroszlav Hunka múltjáról. A balhét ezért a házelnök vitte el: Anthony Rotát lemondatták. A közelmúltban viszont kiderült, hogy az SS-Galizien veteránját nem ő, hanem a kormányfői iroda hívta meg. Trudeau ezzel akart kedveskedni Volodimir Zelenszkijnek a látogatása alkalmából.

Pazar.


Előző cikkÚtmutató kellett a fotelforradalmárnak a képromboláshoz
Következő cikkEz a mérhetetlen gőg lesz majd a globalisták veszte

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét