Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A New York Times cikke szerint – írta meg a Mandiner – 2022 októberében valós veszélye volt egy Ukrajna elleni orosz atomcsapásnak, amiről a CIA értesítette is Joe Biden-t.

Antony Blinken külügyminiszter erre válaszul felhívta orosz kollégáját, ahogyan Lloyd J. Austin védelmi miniszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is megtette ugyanezt az azonos pozíciókat betöltő orosz kollégájukkal.

Ezzel párhuzamosan Olaf Scholz Pekingbe utazott, hogy tájékoztassa Hszi Csin-pinget a hírszerzési információkról, és arra ösztönözze a kínai elnököt, hogy figyelmeztesse Oroszországot: az ukrajnai konfliktusban nincs helye nukleáris fegyverek alkalmazásának.


Biden eközben üzenetet küldött Putyinnak, hogy sürgősen tető alá kell hozniuk egy küldöttgyűlést a két ország között. Putyin Szergej Nariskint, az orosz külföldi hírszerző szolgálat vezetőjét küldte, Biden William J. Burns-t, a CIA igazgatóját.

Utóbbi nyilatkozott is a tárgyalásról. Azt mondta: „Világossá tettem, hogy Oroszország számára egyértelmű következményekkel járna, ha nukleáris fegyvert vetnének be.” Erre Nariskin természetesen maga alá csinált, szólt a főnökének, az pedig elállt az ötlettől, hogy megnyomja a „Világvége” feliratú gombot.

A történet egyfelől nem új: Scholz pekingi utazásáról és a Burns-Nariskin tárgyalásról már 2022-ben beszámolt a sajtó. Viszont akkor még szó sem volt a világ megmentéséről. Ez egy merőben új, és „Andersen-díjra” érdemes megközelítés – habár annyira erőltetett, hogy a fináléba legfeljebb csak vígaszágon kerülhetne be.


Kezdjük azzal, hogy ha valóban komoly lett volna a helyzet, akkor Joe Biden közvetlenül és azonnal felhívhatta volna Putyint. Ehhez képest a New York Times cikke alapján erre a sokadik körben került sor. A Fehér Ház takarítója pedig valószínűleg csak azért nem csörgött rá kremlbéli párjára, mert kizárólag spanyolul beszél, a társa meg ragaszkodik a tadzsikhoz…

Semmi logika nincs abban, hogy Blinken Lavrovval, Sullivan Sojguval tárgyal a világégés elkerüléséről, majd Biden felhívja az orosz elnököt, de nem azért, hogy lebeszélje az atomcsapásról – hanem egy „küldöttgyűlés” ötletével, amire aztán mindkét fél elküldte a maga kémfőnökét.

Burns elmondása szerint Nariskin nem is értette, miért lovagol a CIA a nukleáris rakétán, de ő jól megmondta neki a tutit… Persze, hiszen – és ezt az amerikaiak is elismerik – a Külső Hírszerző Szolgálat igazgatója azt hitte komoly dolgokról lesz szó: a tűzszünetről, a status quo helyreállításáról, biztonsági garanciákról stb.

Mivel ezek nem kerültek szóba, Nariskin nyilván ráhagyta a cowboyra, hogy az „egyértelmű következményekkel” fenyegetőzik – jelentsen ez bármit is. Most pedig a Fehér Ház ebbe kapaszkodva próbálja – Gyurcsány Ferencet idézve – a „szarból visszahozni a kormányzást”.


Mert erről van itt szó, semmi másról! Biden nemzetközi tekintélye egy nagy kövér nulla. Trumpot nem sikerült adminisztratív eszközökkel elütni a választástól, tehát indulni fog, és azzal kampányól, hogy ő a béke embere.

Nem mellékesen ott tartunk, hogy a Demokrata Párt nem tud annyit fizetni az elemzőcégeknek, hogy a közvéleménykutatásaikból az öregapót hozzák ki győztesként.

Szóval, elő kellett állni egy sztorival, ami szerint Joe Biden annyira rátermett és olyan jó csapata van, hogy megmentette a világot. És ezzel még szerencsétlen Olaf Scholznak is dobtak egy szalmaszálat: előléptették Washington kínai „nagykövetévé”.

Egyszerre meglepő és mulatságos, hogy a Fehér Ház kampánycsapata ennyit tudott „összekreatívkodni” a nimbuszuk emelésére.  


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét