Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Belarusz megkezdte fegyveres erői „harckészültségének” ellenőrzését – közölte az ország védelmi minisztériuma. A Telegramon közzétett közlemény szerint a fegyveres erők „átfogó” ellenőrzéseket végeznek az alakulatokat és katonai egységeket illetően – adta hírül a Sky News, amit itthon az Index szemlézett.

– A személyi állománynak kijelölt területekre kell majd vonulnia, és egy sor gyakorlatot és kiképzést kell végrehajtania, beleértve az éleslövészetet is – áll a közleményben. Hozzátették: „az ellenőrzés ideje alatt „a közutakon és közterületeken való polgári közlekedés ideiglenes korlátozása lehetséges”.

Miként az Index felhívta a figyelmet, Oroszország szomszédjának és szövetségesének bejelentése órákkal azután történt, hogy Lengyelország külügyminisztere azt sugallta: a NATO-erők már Ukrajnában vannak. Emlékeztettek arra: Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy elkerülhetetlenül közvetlen konfliktus alakulhat ki Moszkva és a NATO között, ha külföldi csapatokat küldenek Ukrajnába.


Tavaly Moszkva a jelentések szerint taktikai nukleáris fegyvereinek egy részét Belaruszba szállította, ami aggodalmat keltett a nemzetközi közösségben. Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök akkor azt mondta, hogy a lépéssel a NATO-tag Lengyelországot – amellyel közös a határ – akarták elrettenteni.

Hogy minek hatására indulhatott el a harckészültség ellenőrzése a belorusz hadseregben, az egyelőre nagy kérdés. Arra ugyanakkor érdemes emlékeznünk, hogy az oroszok ukrajnai különleges művelete elején Putyin erői Belarusz felől is támadásba lendültek Kijev ellen.

Sőt, utána többször is felmerült annak lehetősége – meglehet, ez csak a globalisták dezinformációjának eredménye volt –, hogy maga Belarusz is rátámadhat Ukrajnára. Aztán ebből nem lett semmi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is lesz.

S ne vessük el annak a lehetőségét sem, hogy Oroszország ismét Belarusz felől nyit újabb frontot Ukrajna ellen. Egyelőre ennek nincs nyoma, az viszont árulkodó, hogy a belorusz-orosz-ukrán hármashatártól délkeletre az utóbbi időben megszaporodtak az orosz tüzérségi támadások, s mintha Moszkva erői megpróbálnák legyengíteni az ukrán védelmet abban a térségben. S persze érdemes felidézni, hogy egyes hírek szerint a Zelenszkij-féle vezetés jelentős csapatokat állomásoztat a belorusz-ukrán határ közelében!

Jó lesz figyelnünk a fejleményeket! 


Előző cikkNem jött be a Nyugat ráolvasása, dübörög az orosz hadsereg
Következő cikkSzirszkij nagy ötlete az ukrán hadsereg végét jelentené

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét