Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Arról szólnak a hírek, hogy nagy bajba került Ukrajna, amely rövid idő alatt több Patriot légvédelmi rendszert is elvesztett. A Forbes arról ír, hogy az eszközök pótlása egyrészt elképesztően bonyolult, másrészt nagyon költséges is.

Az ukránok a hírek szerint szeretnék, hogy az USA adomány formájában pótolja az elvesztett Patriot rendszereket, de erre a jelek szerint várhatnak. Pénzük viszont nem igazán van erre, az eszközök vásárlása túlságosan megterhelné az ukrán költségvetést.

Közben az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban arról írnak: ukrán források szerint a Pentagon az követelte Kijevtől, hogy ne használja fel az amerikai Patriot légvédelmi rendszereket „nomád vadászként” Putyin hadai ellen, amíg ki nem derül, hogyan vesztettek el három komplexumot is a közelmúltban az orosz fegyveres erők csapásai következtében.


Van még egy fontos körülmény, mégpedig az: könnyen lehet, hogy a rendszereket nem ukránok kezelik, hanem magasan képzett külföldi légvédelmi specialisták, akik egy-egy orosz támadás esetén áldozatul eshetnek. Az ő pótlásuk nem egyszerű feladat, mert egy-egy specialista csapat kiképzése rendkívül hosszú időt vesz igénybe.

Mondják, hogy a baj nem jár egyedül. A CNN ugyanis azt jelentette, hogy Oroszország csaknem háromszor annyi tüzérségi gránátot állít elő, mint amennyit az USA és Európa együttesen Ukrajnának küldeni tud. A NATO hírszerzés becslései szerint Oroszország havonta mintegy 250 ezer tüzérségi gránátot fog gyártani, évente körülbelül 3 milliót.

(S ebbe a külföldi beszerzések még benne sincsenek, pedig a hírek szerint folyamatosak a beszerzések Iránból és Észak-Koreából is.) Az USA és Európa viszont évi mintegy 1,2 millió tüzérségi gránátot tud közösen kipréselni magából, amit Ukrajnának küldhetnek.


– Amit most vívunk, az egy gyártási háború. Az ukrajnai eredmény attól függ, mennyire készül fel mindkét oldal a háború megvívására – mondta a CNN-nek egy magas rangú NATO-tisztviselő.

Mint írták, az amerikaiak kicsit növelni akarják a gránátok gyártását, de a program finanszírozását befagyasztották a kongresszusban. Az európaiak most arra keresnek pénzt, hogy harmadik országokból vásároljanak lőszereket, rakétákat Ukrajnának, mert azokat saját technológiai határaik korlátozzák. Na, ezért mondtuk az első perctől kezdve, hogy a medve nem játék, az orosz medve pedig kiváltképp!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét