Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője Dél-Korea Egyesült Államokkal közös hadgyakorlata apropóján katonai bemutatót vezényelt, amelyen nemcsak tábornokként, hanem tankvezetőként is kipróbálta magát – szellemeskedett az Index.

Finom üzenetként értelmezhető, hogy a gyakorlaton olyan egységek vettek részt a határ közelében, amelyek „az ellenség fővárosának”, Szöulnak lőtávolságában vannak, és érdekes módon a csatát az a harckocsihadosztály nyerte, amelyik a koreai háború alatt elfoglalta a dél-koreai fővárost.

A portál cikke amennyire tréfás akart lenni, annyira ment el a lényeg mellett, de ez nem csak az Index hibája. Néhány szakmai oldal kivételével mindenki beleesett ebbe. Az, hogy a „legfőbb vezető” szeret szerepelni – nem hír. Ahogy az sem, hogy Szöulba csúzlival is át lehet lőni a Han folyó északi oldaláról.


Ellenben az amerikai Military Watch Magazine jellemzően exkatonákból és titkosszolgákból álló szerkesztősége az elemzésében az észak-koreai páncélos erők magas harckészségéről, és a néphadsereg új, nyugaton M2020-asként emlegetett tankjáról értekeztek.

Utóbbi szerintük kiválóan alkalmas lehet a hegyvidéki harcra. Valószínűleg nincs komolyabb szervízigénye és alacsony a fogyasztása, ami lehetővé teszi számukra, hogy fenntartsák a magas szintű harci készenlétet, és folytassák a műveleteket még akkor is, ha logisztikai problémák merültek fel.

Szóval, megint csak úgy áll a helyzet, hogy miközben a Nyugat kiröhögi és lesajnálja Észak-Koreát, annak hadiipara fejlődik. És mint tudjuk: az neve igazán, aki utolsókén nevet…

***


A NATO tagállamai elegendő katonai és gazdasági erővel rendelkeznek ahhoz, hogy megállítsák Oroszország előrenyomulását a Nyugat felé – jelentette ki Grant Shapps brit védelmi miniszter szerdán az észak-lengyelországi Orzyszban. A brit tárcavezető közös sajtókonferenciát tartott Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszterrel, kormányfőhelyettessel.

Mint mondta, az észak-atlanti szövetség együttesen „sokkal nagyobb erővel” rendelkezik, mint Oroszország, és gazdasági értelemben is túlsúlyban van. „Mindazonáltal fennáll a kockázata annak, hogy Putyinnak sikerül előrenyomulnia” – ismerte el Shapps az Orosz Hírek lapszemléje szerint.

Nos, ami igaz, az igaz… A NATO együttesen valószínűleg minden létező mutatóban felülmúlja Oroszországot – kivéve persze a nukleáris robbanófejek számát. De kicsire nem adunk. Nem igaz? Egyébként a Hitler és Napóleon alatt egyesült Európa is a legtöbb mérőszámban megelőzte a cári Oroszországot és a Szovjetuniót. De az meg más volt. Tudjuk.

A mániákkal az a baj, hogy teljesen kizárják a racionalitást. Ennek – ha egy tudósról, felfedezőről van szó – lehet pozitív kimenetele is. Ám amikor politikusokról, annak szinte minden esetben sírás és fogcsikorgatás lesz a vége. És ami a legnagyobb baj: általában – ha egyáltalán – azokat teszik a hidegre utoljára, akik az őrületbe beleerőszakoltak egy népet.

***


Elutasította csütörtökön a német parlament alsóháza (Bundestag) azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy Taurus manőverező robotrepülőgépeket szállítsanak Ukrajnának. A „jelzőlámpa” koalíció, s így maga Olaf Scholz német kancellár is nemmel szavazott a konzervatív uniópártok által beterjesztett javaslatra.

A szavazáson 690 képviselő közül 495-en ellene, 190-en mellette voksoltak, öten tartózkodtak. Az uniópártoknak 197 képviselőjük van. A kormányzó baloldal arra hivatkozott, hogy a különleges fegyverek szállítása miatt eszkalálódhatna az ukrajnai konfliktus, amit el kell kerülni – derült ki a Mandiner híradásából.

Megvan annak a diszkrét bája, hogy Németországban a magukat keresztény jelzővel illető pártok a leginkább háborúpártiak. Na, de a baloldal sem volt ennyire visszafogott, hiszen tudjuk, hogy a Zöldek is legszívesebben Moszkváig mentek volna, a szociáldemokrata Pistorius pedig a Bundeswehr-szivárogtatás szerint a krími híd „bebikázásáról” álmodozott főnöke és párttársa, Scholz háta mögött.

Vajon mi győzte meg őket? Nem lennénk meglepve, ha a szavazás előtt minden képviselő kapott volna egy dísztáviratot Moszkvával, amelynek a képes oldalán az állt: Az égő Reichstag látképe, a háttérben gombafelhővel.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét