Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Ukrajnáért harcoló orosz önkéntesek március 12-én, kedden közölték, hogy határon átnyúló támadást indítottak Oroszországban a Belgorodi és Kurszki régió ellen, és aktív harcot folytatnak – erről akkor itthon mások mellett az Index.hu adott hírt. A hírportál hozzátette: a műveletben a Szabad Oroszország Légió (LSR), az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) harcosai és a Szibériai Zászlóaljhoz kötődő önkéntesek vesznek részt.

A Szabad Oroszország Légió – az orosz hadsereg egy századából alakult katonai egység, akik önként átálltak az ukrán oldalra – képviselője megerősítette a KyivPostnak, hogy harcok zajlanak Oroszország területén. Megszólalt a Szabad Oroszország Légió parancsnoka, szerinte összeomlóban a rezsim.

– Azért vagyunk itt, hogy megszabadítsunk benneteket a szegénységtől és a félelemtől, hogy megszabadítsunk benneteket a hatalmat megragadó terrorszervezet diktatúrájától – olvasható a közleményükben. – A Légió a választások felé vonul – hirdették a harcosok, akik megígérték, „centiről centire visszaszerzik földjüket az orosz rezsimtől”.


Az egyik önkéntes egyenruhás közölte, hogy úgy döntöttek, élnek alkotmányos szavazati jogukkal. – Itt van mögöttem egy eszköz (géppuska – a szerk.), amellyel az orosz önkéntesek, úgy döntöttek, leadják a voksukat. Mi egy Putyin nélküli Oroszországra adjuk le a voksunkat, Oroszország Putyin alóli felszabadításáért – fogalmazott az önkéntes katona.

Nem sokkal később, még aznap, az orosz védelmi minisztérium videókat tett közzé, amelyek a Belgorodi területre történt sikertelen ukrán betörések utóhatásait mutatták be. – A kijevi erők a nap folyamán korábban több támadást indítottak a Belgorodi és a szomszédos Kurszki területekre. Az orosz hadsereg és a határőrség valamennyi támadást visszaverte – közölte a tárca, mondván, hogy az ukrán csapatoknak nem sikerült áttörniük.

A minisztérium által közzétett felvételeken a támadók által hátrahagyott nehézpáncélosok láthatók. Az egyik felvételen egy szovjet gyártmányú, reaktív páncélzattal felszerelt T-72-es harckocsit látni, amelyet az ukrán erők egy orosz határellenőrző pont közelében hagytak magára. A jármű egy út közepén látható súlyosan megrongálódott állapotban.


Egy másik felvételen két páncélos látható, amint egy mezőn állnak. A védelmi minisztérium szerint a támadásban részt vevő ukrán csapatokat több amerikai gyártmányú páncélozott jármű támogatta, amelyeket az orosz erők megsemmisítettek. Korábban a tárca azt közölte, hogy a kijevi erők legalább 60 katonát, öt harckocsit és egy páncélozott harcjárművet is elvesztettek a Belgorodi területet ért sikertelen támadásban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állam hírcsatornának adott interjúban elmondta, hogy a hadműveletet – többek között – egy kísérletnek tartja arra, hogy megzavarják a választási folyamatok rendes lefolyását – írja az Ukrajinszka Pravda.

– A fő cél, és efelől nincs kétségem, ha nem is az oroszországi elnökválasztás közvetlen megzavarása, de legalábbis az állampolgárok akaratnyilvánításának normális folyamatába való beavatkozás. Ez az első dolog. A második az információs hatás, amit már említettem. A harmadik dolog, hogy azt hiszik, mindezzel nyomást gyakorolhatnak majd ránk egy esetleges tárgyalási folyamatban” – mondta az orosz elnök. Hozzátette, hogy az önkéntesek között állítólag külföldi zsoldosok is vannak, akik eddig semmilyen célt nem értek el.


Tőmondatokban a véleményünk:

1, Ha egy orosz, az ukránok mellett harcolva a hazája ellen fordul, legyen bármilyen a világnézete, az nettó hazaárulás. Ők ugyanis a harcok során nem Putyinra támadnak, hanem Oroszországra, és közben orosz katonákra lőnek.

2, Fogalmam sincs, mi lehet az ilyen támadások célja, mert ilyen akciókkal nem először próbálkoznak, eddig sikertelenül. De mit vártak attól, ha néhány százan megpróbálnak áttörni a határon? A vége csak kudarc és megsemmisülés lehet.

3, Ha már Putyin zsoldosokat említett, még az is megfordult a fejemben, hogy ezek a Kijevért harcoló „orosz” önkéntesek akár olyan NATO-katonák is lehetnek, akiknek Ukrajnában létéről már születtek nyilatkozatok. Áááá, ez csak rosszindulatú vélekedés…


Előző cikkPokoli elrettentő erővel bírhat az orosz Avangard rakéta
Következő cikkFélelem és rettegés Washingtonban: betiltják a TikTokot

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét