Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A „Dnyepr” orosz csapatcsoport rohamcsoportja razziát hajtott végre az Ukrán Fegyveres Erők ellenőrzése alatt álló Dnyeper jobb partján, a Herszoni területen – erről tudósítottak az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban. Mint írták, Vlagyimir Saldo, a Herszoni terület kormányzója jelentette be, hogy az orosz egységek megsemmisítették az UAV irányítóközpontját és az elektronikus hadviselési állomást.

– A Dnyepr csapatok harcosaiból álló közös rohamcsoport tegnap este merész támadást hajtott végre a folyó jobb partján. Tengerészgyalogosok, ejtőernyősök és önkéntesek szálltak le csónakokból az Antonovszkij-híd tövében. A meglepetésnek köszönhetően katonáink számos ellenséges állást megsemmisítettek, az ellenségnek nem volt ideje időben reagálni – áll a szerdán közzétett üzenetben.

A kormányzó hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők összes vesztesége elérte a 30 embert. – Harcosainknak sikerült helyrehozhatatlan veszteségek nélkül visszavonulniuk a bal partra – magyarázta.


Az Orosz-Ukrán Facebook-csoportban kitértek arra is, hogy az akciót végrehajtó csapat ugyanott szállt partra, ahol 1944-ben Margelov katonái elfoglalták a Dnyeper jobb partján az első hídfőt, amely az ellenséges védelem megtörésének kulcsa lett.

– Katonáink emlékeztették őket, hogy a győzelem a miénk lesz, akárcsak 80 évvel ezelőtt. Herszon új felszabadítása megkezdődött – írták. Amint Saldo megjegyezte, „ez a feladatot teljes mértékben elvégezik”.

Hogy pontosan mi volt az oroszok célja a Herszoni területen végrehajtott akcióval, azt egyelőre csak találgatni tudjuk, Ha Saldo nyilatkozatából indulunk ki, akkor meglehet, hogy megpróbál az orosz hadsereg visszatérni a Dnyeper jobb partjára is, és talán megindulnának Mikolajiv és Odessza felé.


Az is lehet, hogy csak tesztelték: az ukrán hadsereg mennyire figyel oda egy orosz partraszállási kísérletre. Esetleg az akcióval meg akarták ijeszteni az ukránokat, akik emiatt máshonnan hozhatnak erősítést a Herszoni terület védelmére. Ez nem lesz könnyű, mert mind emberből, mind fegyverből és lőszerből komoly hiánnyal küzd az AFU. Egy biztos, ha az oroszok felszámoltak úgy egy harminc fős ukrán egységet, hogy nem szenvedtek veszteséget, akkor az durva meglepetést okozhatott az ukránoknak.

Folytatás következik?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét