Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Putyin halála nem biztos, hogy elhozza a háború végét – mondta egy nyugalmazott brit tiszt, Glenn Grant. A brit hadsereg egykori alezredese úgy véli, az egyik forgatókönyv szerint Oroszország leendő elnöke Vlagyimir Putyint okolja majd a nagy háború kirobbanásáért, és megpróbál visszatérni a normális élethez.

– Ma már nehéz megjósolni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök halála esetén véget ér-e az ukrajnai háború. Lehet, hogy valamelyik támogatója lép a helyébe – mondta egy interjúban Glenn Grant, az európai védelmi és biztonsági reformok szakértője.

A nyugalmazott ezredes úgy véli, – akinek gondolatairól itthon az Index.hu tudósított – a pápa szavai, miszerint Ukrajnának állítólag bátorságot kellene vennie ahhoz, hogy kitűzze a „fehér zászlót”, tehát tárgyalóasztalhoz üljön, elgondolkodtatóak. De hogyan kellene kinéznie a háború végének?


– Ha Oroszország elveszíti a Krímet, és csapatai visszaszorulnak a határokig, az Putyin személyes vereségét jelenti. És fennáll a lehetősége, hogy lesz egy új vezető, aki azt fogja mondani: Elég! Ezek mind Putyin játszmái, mi vissza akarunk térni a normális élethez, hogy feloldják a szankciókat, és normális országgá váljunk – mondta Grant. A nyugalmazott ezredes azonban be is árazta Oroszországot, amely szerinte soha nem volt normális ország.

– A múltban történtek már furcsább dolgok is, amelyek azonnal megváltoztatták a helyzetet. Moszkva kifogyhat a pénzből, a szankciók szigorodhatnak, a dollár pedig jelentősen emelkedhet – figyelmeztetett a nyugalmazott alezredes.

– Emlékeznek Olaszország példájára a második világháború végén? Nekik ott volt a birodalmi márka. Az emberek talicskában hordták a fizetésüket, mert annyi bankjegy volt, de az értékük csak minimális. Ha a rubel így megy, Oroszországban is megváltozhat valami. De ez még nem történt meg, és nem úgy néz ki, hogy meg fog történni. Többet kell tenni azért, hogy Oroszország kitűzze a fehér zászlót. Próbálok reális lenni, de abban sem kételkedem, hogy győzni fogunk. De még rengeteg munka vár ránk – foglalta össze Glenn Grant.


Kezdhetném ott, hogy Olaszországban nem birodalmi márka volt… De ez most hagyjuk! Sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy miért beszélünk a Putyin utáni időkről? Egyrészt azért abszurd ez, mert Putyint éppen most választották újra, másrészt, mert az orosz elnök nagyon is él és dolgozik.

Egyelőre a Krím elvesztéséről, ukrán megszállásáról is merész dolog beszélni, hiszen Kijev csapatai visszaszorulóban vannak, a kezdeményezés egyértelműen átkerült az oroszokhoz. Ráadásul a Kreml még mindig nem rendelt el általános mozgósítást, tehát hatalmasak az élőerő-tartalékai.

S ha mégis meghal, akkor mi a garancia arra, hogy nem egy forró kezű őrült kerül Oroszország élére, akinek elkezdenek viszketni az újai az indító gombok körül…? Akár még ez is megtörténhet. Biztos vagyok benne, hogy nem Putyin a legrosszabb vezető a Nyugatnak!


1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét