Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A minap már megírtuk, hogy a Politico előállt azzal a bődületes marhasággal, amely szerint Vlagyimir Putyin tehet az európai gazdák nehézségeiről, az ukránoknak pedig semmi közük a kialakult helyzethez.

Most már egyértelmű: az információs háborúban a Nyugat újabb frontot nyitott, az Euractiv ugyanis tegnap közölte, Lengyelország, a balti államok és Csehország az Európai Bizottsághoz fordult, és az orosz behozatal korlátozását akarják elérni.

Szerintük jogosulatlan előnybe hozza Oroszországot, hogy mezőgazdasági termékeket exportálhatnak az EU-ba.

„Az agrárminiszterek szerint az orosz termékek nyomás alá helyezik az EU belső piacát, és közvetlenül versenyeznek az EU-n belüli gazdák termékeeivel. Úgy látják, erkölcsi kötelességük felfüggeszteni minden kereskedelmet, amely Oroszországot segíti az Ukrajna elleni konfliktusban” – olvasható a Mandiner hírszemléjében.


Szóval, a helyzet a következő: az európai gazdák szenvednek az elhibázott szankciók visszahatásai és az ukrán dömping következményei miatt.

A válságot könnyű lenne kezelni. Ha újra jöhetne olcsó orosz gáz, akkor lenne olcsó műtrágya és dízel is. Ha pedig szigorúan szabályoznák az ukrán áruk forgalmát, azok nem jelennének vagy alig jelennének meg a közös piacon, következésképpen nem nyomnák le az árakat.

Mindez azonban szöges ellentétben áll az atlantista politikai klikk elképzeléseivel, így az uniós polgárokat megvédeni nem tudják, az indulataikat viszont kénytelenek kezelni. Találni kellett tehát egy bűnbakot, és Oroszország erre – gondolták – tökéletes. Két legyet egy csapásra, ugyebár.

Valószínűleg úgy voltak vele, hogy a többség nem olvasgat statisztikákat, mezőgazdasági szaklapokat, így nem fog kiderülni mekkorát hazudnak. Mi viszont szoktunk, ezért veletek is megosztjuk, hogy mi a valóság, és hogyan akarnak átverni titeket.

A háború miatt megduplázódott az ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatala az EU-ba. Ez különösen a gabonára vonatkozik, amelynek behozatala a 2021-es 7,8 millió tonnáról 2022-re csaknem 16 millió tonnára emelkedett – írta tavalyi jelentésében a lengyel Keleti Tanulmányok Központja.


No, de mit mond a leghitelesebb forrás, az Európai Parlament 2022-es jelentése:

„Ukrajna szállítja általában a gabonafélék (az EU kukoricaimportjának 52%-a) és a növényi/repceolajok (az EU importjának 23%-a, illetve 72%-a) közel felét, valamint az Európába importált baromfihús negyedét.” Oroszország piaci részesedése (kukorica behozatalból) 5-6 százalék, de számos termékkategóriában nem éri el a 2 százalékot.

Ez a háború előtti állapot! Az arányok azóta az ukránok javára nőttek, mivel Brüsszel kaput nyitott az ukrán mezőgazdasági termékek előtt azzal, hogy utat kell biztosítani nekik a világtengerre való kijutáshoz. Arról pedig, hogy a tranzit során mennyi ukrán gabona “európaiuniósodik meg”, csak találgatások vannak.

Az Európai Bizottság február végi adatai szerint egyébként az EU teljes gabona- és olajosmag-behozatala Oroszországból a 2023/2024-es üzleti évben 1,8 millió tonna volt, míg Ukrajnából 19,1 millió tonna érkezett.

Vagyis az ukrán hatás az európai agráriumra tízszerese az orosznak! Ezek a tények, de az uniós vezetők számára könnyebb ezt tagadni, és hülyének nézni az európai polgárokat, titeket, mint kiállni az EU érdekeiért, amelyhez igazából semmi közük, hiszen nem értük, értünk vannak hivatalban.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét