Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Negyven emberrel végeztek és 130-150-et megsebesítettek pénteken azok a terroristák, akik támadást intéztek a Moszkva melletti Krasznogorszk Crocus nevű szórakoztatóközpontja ellen, ahol a Piknik nevű zenekar készült koncertre.

Az USA részvétét fejezte ki, és egyből Kijevet mentegette. A Fehér Ház az első hírek szerint azt állította, a hírszerzésük nem tudott semmiről, abban azonban biztos, hogy nem az ukránok állnak az akció hátterében. Később az jelent meg, hogy tudtak az előkészületekről, és az információikat megosztották Moszkvával.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij főtanácsadója, más vezetőkhöz hasonlóan tagadta az érintettségüket. A rezsim emberei azt állították, hogy a Kreml egy önmerényletet hajtott végre. Ezt azzal próbálták igazolni, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már több mint két hete arra figyelmeztette az állampolgárait: terrorveszély miatt kerüljék el a Moszkvában és Moszkva környéként található bevásárló- és szabadidőközpontokat.

Már ebből is látszik, hogy valami nem stimmel ezzel a történettel. Ha Washingtonban nem tudtak semmiről, miért adtak ki riasztást? Ha tudtak, de nem az ukránok álltak a terrortámadás mögött, akkor miért nem szóltak erről az oroszoknak? Illetve, ha mégis szóltak, miért nem árulják most el, hogy kit gyanúsítanak?


Egyébiránt, ha elhisszük, amit az amerikaiak a korábbi merényletek után mondtak, akkor az ukránok sem az Északi áramlat, sem Darja Dugina, sem Vladlen Tatarszkij felrobbantásáról nem tájékoztatták őket. Tehát a Crocus-náltörténtekről sem kellett feltétlenül előre tudniuk.

A Lenta az éjszaka folyamán azt írta, „megjelentek az első információk azokról a terroristákról, akik megtámadták a Moszkva melletti Krasnogorszk Crocus City Hallt. A terroristák fiatalok, szlávok, átlag feletti magasságúak. Lehetséges, hogy az Orosz Önkéntes Hadtesthez tartoznak.”

A támadók négyen vagy öten voltak, két autóval menekültek el a helyszínről. Hajtóvadászat indult utánuk.

Érdekesség, hogy az FSZB éppen pénteken jelentette be, hogy a hazaáruló és ukrán zsoldban harcoló brigád több tagját elfogták, akik a Moszkvai területen akartak felállítani egy terrorista sejtet. Március elején pedig az ISIS-hez köthető figurákat fogtak el.


A se nem Iszlám, se nem Állam az USA és az ukránok magyarázkodása után egy Telegram-üzenetben magára vállalta a támadást, de nem osztott meg semmit, amivel ezt alá tudná támasztani.

Az elkövetés módszere tényleg a szektás őrültekre jellemző, de ez lehet elterelés is. A magunk részéről elképzelhetőnek tartjuk, hogy szélsőségesek követték el a támadást. Ennek kapcsán viszont emlékeztetnünk kell: számtalan csecsen és dagesztáni elmebeteg harcol 2014 óta az ukránok oldalán. Az ISIS pedig nem a Telegramon szokott elsőként beszámolni a csapásairól.

Egy biztos: az önmerényletnek semmi értelme nem lett volna. Vlagyimir Putyin a választási győzelme után pusztán arra a tényre hivatkozva is felpörgethette volna az ukrajnai harcokat, hogy a NATO várhatóan csapatokat küld Kijev megsegítésére. A győzelmet pedig még az első kontingensek behajózása előtt ki kell kényszeríteni, különben a világ belesodródhat egy harmadik világháborúba – illetve a világ első és utolsó atomháborújába…

Szóval, nehéz elképzelni, hogy az ukránoknak legalább közvetett módon ne lett volna köze a terrortámadáshoz. Ezt a gyanút erősíti, hogy Budanov, a titkosszolgálatuk vezetője több interjúban is beszélt arról, hogy 2024 a bosszú éve lesz, és nagyon érzékeny csapásokat fognak mérni az oroszokra.


A korrupt ukrán vezetés pénzt és fegyvert akar a Nyugattól. Most adhatják az ártatlant, és arra hivatkozhatnak, hogy az oroszok rajtuk akarják majd elverni a port valamiért, amit nem követtek el. Ezért minden eszközre szükségük van, hogy meg tudják védeni magukat.

Ezt a félelmet és igényt alá tudják támasztani azzal, hogy Dmitrij Medvegyev és sok orosz – a csúcsvezetőktől az utcaseprőkig – őrjöng. A Biztonsági Tanács elnökhelyettese például azt írta: „a terroristák teljes kivégzésével és családjaik elnyomásával” kell válaszolni a történtekre.

„Ha megállapítást nyer, hogy ezek a kijevi rezsim terroristái, lehetetlen más módon kezelni őket és ideológiai inspirálóikat. Mindegyiket meg kell találni, és könyörtelenül meg kell semmisíteni, mint terroristákat. Beleértve annak az államnak a tisztviselőit is, amely ilyen atrocitást követett el. Halál a halálért” – fogalmazott.

Mindent összevetve nehéz elképzelni, hogy az ukránok ártatlanok. A legvalószínűbb az, hogy közvetve vagy közvetlenül, de valahogy érintettek ebben a történetben. Viszont, ha ez így van, a Nyugat a világ minden pénzét és összes fegyverét megszavazhatja nekik, az sem lesz elég. A kijevi rezsimet és vele a soviniszta ukrán államot el fogják törölni a föld színéről az oroszok.


Előző cikkAz uborka görbülete nem vicc. Az teszi tönkre a gazdaságokat
Következő cikkTalálat 9 kilométerről, nők a fronton, fejpénz a férfiakért?

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét