Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Amikor Oroszországról – vagy éppen Ukrajnáról – szóló hírekkel találkozik az ember a magyar sajtóban, mindig észnél kell lenni, a kollégák többsége ugyanis a nyugati sajtóból tájékozódik. Ez gyakran annyit jelent, hogy lefordítják, és szó szerint közlik azt, amit a BBC vagy CNN kiszúrt az orosz vagy az ukrán sajtóban, egyik-másik Telegram-csatornán.

A helyzet tehát az, hogy rendszerint valamilyen európai vagy tengerentúli szűrőn egyszer már átrostált híranyagból kapunk válogatást, és néha még ezeket is sikerül félrefordítani, eltorzítani. Emiatt a – mondjuk ki: megúszós és igénytelen hozzáállás miatt rengeteg marhaság és félinformáció jelenik meg. Nincs ez másként most sem.

ISIS

A Crocus City Hallban történt támadást állítólag magára vállalta a se nem Iszlám, se nem Állam. A CNN-en nyomán ez magyarul is megjelent, és még szombat délután is állandó betéte a híranyagoknak, miközben az éjszaka folyamán az ukránok is megírták, hogy az egész egy nagy kamu.

Mi történt pontosan? Péntek este kijött egy közlemény, miszerint az ISIS szervezte az akciót. Csakhogy például az ukrán Unian szerint a terroristák évek óta nem használják azt a formátumot, amiben a beismerés megjelent. A szöveg után később teljesen más vonalon előkerült egy videó is, a kettő nincs szinkronban.  A szélsőségesek hivatalos felületein pedig egy szót sem írtak a történtekről.


Tadzsikok

Elterjedt, hogy a négy elkövető tadzsik állampolgár volt. Még a nevük és az életkoruk is megjelent. Ez is kamu. Tádzsikisztán külügyminisztériuma cáfolta a híresztelést. A tadzsik belügyminisztérium szerint a megnevezettek közül ketten az országban tartózkodnak, egy harmadik férfi Oroszországban van, de nincs őrizetben, mivel nem követett el semmit. Tehát legjobb esetben négyből egy lehet tadzsik – ha egyáltalán…

Ami most biztosnak tűnik, hogy az egyik gyanúsított a 19 éves Mohamed F., de az ő származásáról sem árultak még el semmit a hatóságok.

Hatásvadász videók

Már péntekről szombatra virradóan megjelent egy videó arról, amin valakit elkapnak az orosz fegyveresek, és jól megruházzák stb. Ezek szinte biztosan hamisak, máskor, más elfogásakor készültek.

Danyilov beismerése

Kilóg a sorból, mivel a sajtó – szerencsére – nem kapta fel, de számtalan alternatív fórumon megjelent és fontos: van egy videó, amelyben Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács titkára két ukrán riporter kérdésére kommentálja a történteket. Lényegében elismeri Kijev felelősségét, jót mulat a tragédián.

Ez deep fake. Igen, létezik orosz propaganda is, és nem csak a Kreml gyárt és terjeszt ukránellenes anyagokat, hanem lelkes – fogalmazzunk szépen – hazafiak is. Valószínűleg az ő munkájuk lehet, nem is tökéletes. Kijev nem ismert be semmit. A hivatalos ukrán álláspont szerint Vlagyimir Putyin megrendelésére az orosz titkosszolgálat önmerényletet hajtott végre.


És akkor mi az, ami biztos?

Az FSZB hivatalos tájékoztatása szerint 11 embert vettek őrizetbe. Négy feltételezett elkövetőt és a segítőiket. A támadók Ukrajnába akartak menekülni, ahol „kapcsolataik vannak”.

Vlagyimir Putyin szombat délutáni beszédében pedig így fogalmazott:

„A terrortámadás mind a négy közvetlen elkövetőjét, mindazokat, akik embereket lőttek le és öltek meg, megtalálták és őrizetbe vették. Megpróbáltak elmenekülni, és Ukrajna felé haladtak, ahol az előzetes adatok szerint ukrán oldalról ablakot készítettek számukra az államhatár átlépésére.”

„Összesen 11 embert vettek őrizetbe Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat és más bűnüldöző szervek azon dolgoznak, hogy azonosítsák és leleplezzék a terroristák teljes segédbázisát: azokat, akik biztosították számukra a szállítást, kitervelték a helyszínről való távozás módját, előkészítették a fegyvereket és lőszereket tartalmazó készleteket és rejtekhelyeket.”

Előző cikkTalálat 9 kilométerről, nők a fronton, fejpénz a férfiakért?
Következő cikkLassan összeáll a kép az oroszországi terrortámadásról

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét