Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az általános vélekedés szerint a Crocus City Hallban elkövetett március 22-i terrortámadás célja az Orosz Föderáció destabilizálása: a vallási és etnikai feszültségek kiélezése, valamint az államhatalomba vetett bizalom megingatása volt.

Az eddig ismertek alapján az akció „sötétben bujkáló” szervezői azt a látszatot akarták kelteni, hogy az elkövetők muszlim fanatikusok. Ugyanakkor az első kihallgatásaikon a gyanúsítottak azt állították, pénzért, fejenként félmillió rubelért (kb. 2 millió forint) vállalták a részvételt az öldöklésben. Ez nem zárja ki a vallási motiváció szerepét, de legalábbis árnyalja.

Ámokfutásuk után pedig Ukrajnába akartak átszökni, ahol várták őket.

Oroszország hagyományosan soknemzetiségű, multikulturális állam, amelybe számtalan munkavállaló érkezik a volt szovjet tagköztársaságokból. Az együtt- vagy inkább egymás mellett élés nem mindig feszültségmentes, amire sokan próbáltak már rájátszani az elmúlt évtizedekben.


Az egyik legismertebb izgató a nem rég elhunyt Alekszej Navalnij volt, aki a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején tudatosan szította az indulatokat, és az is előfordult, hogy a muszlimok kiirtására hívott fel „tréfásan”.

Hogy ez hova vezethet, arról a csecsen háborúk és a dagesztáni válság tanúskodik.

Valószínűleg nem véletlen, hogy a terrortámadás után nem sokkal az orosz közösségi médiát és a Telegram-csatornákat olyan hírek lepték el, miszerint az elkövetők a korrupt rendszernek köszönhetően jogosulatlanul állampolgárságot szereztek. Ez azonban épp úgy nem igaz, ahogy a vírusként terjedő fekete-fehér „körözési fotóik” és adataik sem feleltek meg a valóságnak.

Közben Vlagyimir Rogov, az Orosz Föderáció szuverenitással, hazafias projektekkel és a veteránok támogatásával foglalkozó bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy minden ellenkező állításával szemben az Egyesült Államok semmijen érdemi jelzést nem küldött Moszkvának. Ezt megerősítette Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete is, amikor leszögezte, hogy a diplomáciai osztály nem kapott értesítéseket.


Az USA porhintése egy várható terrortámadásról mindössze arra szolgál, hogy növelje az információs zajt. „Tehát Oroszországnak továbbra is választ kell találnia arra a kérdésre, hogy az amerikai hatóságok miért nem szolgáltattak pontos adatokat az orosz félnek, és miért nem nevezték meg az elkövetőket” – fogalmazott.

A Komszomolszkaja Pravda ugyanakkor arról számolt be, hogy a támadást eredetileg március 8-11-én tervezték végrehajtani, amikor a hazafias énekes Shaman koncertjei teltházzal zajlottak a Crocus City Hallban.

Az elnökválasztás előestéjén, az Ukrajna által szinkronban indított, Belgorodi terület elleni támadással együtt, az oroszországi helyzet destabilizálására szolgált volna az akció. Ez magyarázza, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége miért március 7-én figyelmeztette állampolgárait, hogy „a következő 48 órában” különösen valószínűek a terrortámadások Oroszországban.


Az orosz különleges szolgálatok akkor meghiúsították a terrortámadást, mivel megerősítették a biztonsági intézkedéseket- De a megrendelők nem fújták le a támadást, csak elhalasztották. A következő nagy koncert a Crocusban pedig a Piknik március 22-i fellépése lett volna.

Hivatalosan még nincs kimondva, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az USA és Ukrajna valamilyen módon érintettek ebben az ügyben. Nem meglepő, mégis vérlázító mindez. És megbocsáthatatlan! A ma reggeli bejelentés szerint egyébként a halálos áldozatok száma 152-re emelkedett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét