Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


„Amikor Oroszország két évvel ezelőtt megszállta országukat, fiatal és idős ukránok özönlöttek a toborzóközpontokba, hogy önkéntesnek jelentkezzenek. Néhányan csalódottak voltak, hogy nem hívták be őket azonnal, és hangosan panaszkodtak” – ezzel kezdte beszámolóját a Politico brüsszeli kiadása.

A lap az ukrán emberi erőforráshiányáról írt terjedelmes cikkében gyorsan megjegyezte: „A hazafias lelkesedés kezdeti fellángolása azonban alábbhagyott, a háború immár harmadik éve tart, a hullazsákok megteltek, a férfiak pedig sérülten és elcsúfítva térnek haza.”

A cikk szerint a konfliktus jövőjével kapcsolatban is egyre több a pesszimista ember, aki megkérdőjelezi, hogy Ukrajna képes-e legyőzni Moszkva erőit.

Az orosz invázió óta az ukrán belügyminisztérium adatai szerint mintegy 9000 behívóelkerülési eljárás indult, de ez csak a felszínt karcolja. A BBC pedig nemrég arról számolt be, hogy az elmúlt két évben 650 ezer harcképes korú ukrán férfi menekült el az országból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a kérdés „kényes”.


Az ukrán frontkatonák átlagéletkora 43 év, és a szolgálat vállalása alóli kibújásra tett kísérletek minden korábbinál gyakoribbak.

„Moszkva csapatereje Ukrajnán belül jelenleg meghaladja a 400 ezer katonát, további 100 ezer pedig ukrán terület közelében van. Összességében Kijevnek mintegy 680 ezer aktív katonája van, körülbelül 200 ezer a frontvonalakon; Oroszországnak eközben 1,2 millió katonája van a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szerint” – olvashatjuk.

Végül jön a fekete leves és a kis ukrán abszurd:

„Az ukrán hadsereg vezérkara tavaly azt mondta, attól tartanak, hogy Oroszország 400-700 ezer további katona mozgósítását fontolgatja. (…) Az új mozgósítási jogszabálytervezetet többször átírták, és további 400 000 ukrán katona behívását irányozza elő. A parlamentben azonban megrekedt a tárgyalásával, mivel a törvényhozók kifogásoltak néhány büntetőintézkedést, amelyeket alkotmányellenesnek tartanak.”

Kezdjük talán a végéről: az ukrán állam végveszélyben van, sürgősen katonákat kellene küldeni a frontra, de a Verhovna Rada képtelen dönteni, mert alkotmányossági aggályai vannak egyes képviselőknek.


Nem vagyunk naivak, de mégis… Akkor nem volt alkotmányossági kifogásuk a tisztelt népi helyetteseknek (így hívják ott a képviselőket), amikor a nemzetiségeket kellett megfosztani a jogaiktól? Hol volt ez az önérzet, amikor a neonácik embereket vertek halálra, civilekre gyújtottak épületeket, és ezzel kiprovokálták a polgárháborút és az orosz beavatkozást?

És az talán nem alkotmányossági kérdés, hogy az alaptörvényt semmibe véve kiárusították az országot? És hogy néhány ezer dollárért árulták az állampolgárságot például az ISIS veteránjainak?

Ami a többit illeti, hát, igen! A lelkesedés gyorsan elpárolog, amikor nem szedett-vedett népfelkelőkkel, hanem képzett katonákkal, az orosz hadsereggel találja szemben magát az ember.

És az sem tesz túl jót a morálnak, ha kiderül, hogy a csillagászati összegekért árult, agyonsztárolt nyugati haditechnika valójában szemfényvesztés, mert a környezetbarát vezetékeket megeszik az egerek, a Leopardok és az Abramsek 500 dolláros drónokkal is kiüthetőek, egy Patriot rakéta árán pedig egy hajórakományi UAV-ot lehet venni.

Éppen ezért kellene végre abbahagyni ezt az egészet. Vagy, miként a pókerben mondják: tudni kell, mikor kell szállni.


Előző cikkÖt forgatókönyve van Párizsnak az ukrajnai intervencióra
Következő cikkHoppá! Ukrán nők tüntettek az erőszakos mozgósítás ellen

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét