Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


„Kötelességünk felkészülni minden forgatókönyvre” – mondta Emmanuel Macron a minap ismét az esetleges ukrajnai intervencióról. A Le Figaro újságíró pedig biztonságpolitikai és katonai szakértőkkel egyeztetve öt lehetőséget vázoltak fel, amelyeket hozzájuk hasonlóan pontokba szedtünk, és mindegyikhez hozzáfűztük a véleményünket.

1. forgatókönyv: Fegyvergyárak telepítése

A legkevesebb kockázatot rejtő megoldás a „közös” fegyvergyárak építése lenne. Ilyen szándékot jelentett be korábban a brit BAE Systems és a német Rheinmetall fegyveripari óriáscég. Ugyanakkor François Chauvancy nyugalmazott francia tábornok szerint a biztosítási költségek olyan magasak lennének, hogy valószínűtlenné teszik a megvalósítását.

Bizony… Van egy film a délszláv háborúról. Az a címe, hogy a Szép házak szépen égnek. Hát még a gyárak! Oroszország légifölénye és az egyelőre végtelennek tűnő rakétakészletek mellett ez az egész koncepció egy drága céllövöldéről szól. Nem is beszélve arról, ha az oroszok valamiért úgy döntenek, hogy eljönnek egészen a Kárpátokig, minden, amit a Nyugat felépített, a kezükbe kerülhet.


2. forgatókönyv: Kiképzők, aknamentesítők küldése

Az ukránok egy részét jelenleg Franciaországban és Lengyelországban képzik ki. Párizs pedig utalt már rá, hogy ezt akár helyben is megtehetik, illetve más, nem harci feladatot is elláthatnak Ukrajnában a francia katonák. Chauvancy ny. tábornok szerint ezzel az a baj, hogy megsérülhetnek, és a hatóságoknak nem lenne könnyű igazolniuk ezeket a veszteségeket.

Ráadásul – tesszük hozzá mi – már így is nevetséges, amikor a NATO vagy a nyugati vezetők azt hangoztatják, hogy ez még mindig egy orosz-ukrán háború. A szövetség teljesen egyértelműen belesodródott ebbe a konfliktusba. Ha a francia katonák megjelennek a fronton vagy a határországban, az ennek a nyílt elismerésével ér fel, amire Oroszországnak arányos választ kell adnia. Az pedig nem sok jót ígér…

3. forgatókönyv: Odessza védelme

„Jövőre mindenképpen embereket kell küldenem Odesszába” – ezeket a szavakat Macron február végén mondta ki a francia sajtó szerint szűk körben, az Elysée-palotában tartott vacsorán. Igaz, a pletykák szerint eléggé kapatosan…

„Ez közvetlen összecsapáshoz vezetne a franciák és az orosz hadsereg között. A lehetőség hatalmas kockázatokat rejt magában” – írta erre a Le Figaro, emlékeztetve, hogy Párizs ezzel egyébként a gabonaszállítmányokat és Moldovát próbálná védeni.

Tekintettel azonban arra, hogy ezzel a lépéssel Franciaország hadviselő féllé válik, mi Macronék helyében jobban aggódnánk a tenger alatti kábelek, vezetékek, a főbb hajózási útvonalakat zaklató kalózok és az utolsó tengerentúli francia őrposztok biztonsága miatt. Csúnya lenne, ha éppen akkor törne ki egy puccs Csádban, amikor a légiósok le vannak kötve Odesszában.

Apropó, kikötők… Egy ideje már nem hallunk minden nap a Marseillaise-t fenyegető bandaháborúkról. De vajon meddig?


4. forgatókönyv: Egy pufferzóna létrehozása

Franciaország küldhet csapatokat, de nem a frontvonalba, hanem például a fehérorosz határ őrzésével elfoglalt ukrán katonák felszabadítására.

Igen, küldhetne, csak ahhoz csapatok is kellenének. Ám, miként arra Chauvancy ny. tábornok felhívta a figyelmet: Franciaország csak két dandárt tud bevetni egy 80 kilométeres front lefedésére. És vajon mit szólna a jelenlétükhöz Minszk? Egyetlen eltévedt golyó is elég ahhoz, hogy a belaruszokat berántsák a háborúba. Akkor pedig nem csak az ukránoknak lesz gyorsan vége, hanem annak a két dandárnak is.

5. forgatókönyv: Franciák a lövészárkokban

A Le Figaro azt a forgatókönyvet nevezi a legvalószínűtlenebbnek, amelyben francia csapatok felveszik a harcot az orosz hadsereggel. Párizs 30 nap alatt csak 20 000 katonát tud bevetni. Kérdés, hogy hány nap alatt tudnak 20 ezer koporsót legyártani? Ráadásul ólomból, mert azt, ami az orosz válasz után maradna belőlük, valószínűleg csak abban lehet majd szállítani, és az elhantolás után le is kell betonozni.


Előző cikkUkrajna a Majdan után a dzsihadisták európai központja lett
Következő cikkA Politico megdöbbent: az ukránok már nem akarnak harcolni

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét