Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Lényegében a fű alatt, a lengyel fegyveres erők operatív parancsnokságának közleményében tudatták a hírt tegnap, hogy elhunyt Adam Marczak dandártábornok. Az ilyesmit minisztériumi szinten szokták kommunikálni, és az esetünkben különösen érthetetlen ez a fajta visszafogottság, hiszen nem akárkiről van szó.

A full mainstream Rzeczpospolita azt írta, ő volt az EU monsi központú ALTHEA műveleti parancsnokságának vezérkari főnöke. A jelentést egyébként a lengyel hadsereg honlapján nem találtuk meg, tehát vélhetően e-mailben küldték ki a sajtónak.

És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra! Az ALTHEA vezetője Sticz László magyar honvéd vezérőrnagy, nem Adam Marczak, akinek a haláláról az EUFOR egy sort sem írt, a lengyel sajtóból pedig annyit tudtunk meg róla, hogy „váratlan halála természetes okok miatt következett be, szolgálaton kívüli ideje alatt”.

Érdekes megfogalmazás ez, mert ugye vannak olyan eufemisztikus fordulatok, mint a „hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után stb.” a rák körülírására, vagy a „tragikus hirtelenséggel” a szívrohamra és az agyvérzésre. De, hogy mit jelenthet a természetes okok miatt, szolgálaton kívül?


Újrafogalmazzuk a kérdést: Miért tartották fontosnak kiemelni, hogy természetes okok miatt halt meg, és hogy nem a katonai szolgálatellátása közben vagy azzal összefüggésben?

Nos, szárnyra kapott egy pletyka, amely szerint a lengyel dandártábornok Ukrajnában, Csasziv Jarnál vesztette életét. Ebben az esetben a természetes ok valahol a gravitáció – detonáció – szublimáció háromszögében lelhető fel, egyébiránt pedig Marczak biztos csak nyaralni ment oda, mint kivétel nélkül az összes amerikai és brit állampolgár, akiket eddig elfogtak az oroszok.

De miért piknikezett éppen Ukrajnában, ha tényleg…?

Erről csak sejtéseink lehetnek. Támpontul az Eurocorps oldalán fellelhető életrajzát használtuk. Ezt átbogarászva egyértelműnek tűnik, hogy a lengyel fegyveres erők operatív parancsnoksága szándékosan próbálta elbújtatni a hírt, ha már elhallgatni nem lehetett.

A dandártábornok 16 hónapon át vezette az ALTHEA-t 2005-2006 folyamán. Rég volt, de a boszniai szerepvállalása mégis egy békefenntartó misszióhoz kötődik, így sokkal jobban hangzik, mintha azt emelték volna ki, hogy 2015-17-ben NATO vezérkari főnök a NATO Különleges Műveleti Parancsnokságon Afganisztánban.


Merthogy az eredetileg lövésztisztként végzett Marczak az ALTHEA után továbbtanult, és a különleges műveletek specialistája lett.

Közép-Ázsiát követően, 2020 és 2021 között a lengyel Fegyveres Erők Főparancsnokságának hírszerzési és elektronikai hadviselési osztályát vezette Varsóban. Majd 2021-ben az EUROCORPS vezérkari főnök-helyettesévé avanzsált. Az életrajza itt megszakad, ezért nem tudjuk, hogy EUROCORPS-os vagy lengyel hírszerző turistaként látogatott-e Ukrajnába, ahol az oroszok kilőtték – már amennyiben kilőtték.

Ha így történt az roppant kellemetlen Lengyelország, az EU és a NATO számára is. Egyfelől azért, mert a saját közvéleményüknek is meg kellene magyarázni valahogy, hogy a dandártábornokuk miért éppen az ukrán front környékére ment gombászni a szabadidejében, ahol természetesen meg lehet halni.

Másfelől az oroszok nem biztos, hogy osztják azt a véleményt, mely szerint egy különleges műveletekre és hírszerzésre szakosodott nyugati tiszt csak munkanapokon reggel 8 és délután 4 óra között katona, hétvégén és a szabadidejében pedig egyszerű civil, aki szemerkélő gránátesőben szeret bóklászni a természetben.

Adam Marczak ukrajnai látogatása tehát olaj lehet a tűzre egy olyan időszakban, amikor Franciaország, Lengyelország és a balti szakkör vezetői éppen egy intervencióról szövögetik a terveiket. Éppen ezért jó lenne, ha Varsó nem ködösítene, és kiadna gyorsan egy közleményt, amely szerint a dandártábornok valójában egy méhcsípésbe hallt bele…


Előző cikkUSA: Civilizálatlanul bánnak az oroszok a terroristákkal
Következő cikkÚjabb terrorakciókkal riogatják az oroszokat

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét