Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Joe Biden látja maga előtt a fényes jövőt, és mindig minden amerikai elnöke lesz – hangoztatta észak-karolinai fellépésén két nappal ezelőtt. Azt mondta, még soha nem volt ennyire optimista: meg fogják menteni az országot a klímakatasztrófától és a fegyveres erőszaktól.

Majd hozzátette: „Tudom, hogy még csak 40 éves vagyok… szorozva kettővel, plusz egy.”

Hallgatósága erőtlen és kínos nevetéssel válaszolt, amiről nem lehet eldönteni, hogy az életkorával kapcsolatos öniróniának szólt, vagy annak, hogy kijelentette: „Mindig, minden amerikai elnöke leszek.”

Ami az utóbbit illeti, a Reuters egykorú jelentése szerint a Fehér Ház fura urának népszerűsége 50 százalék alatt van a fehérek és a nem-fehérek, a városi, elővárosi és vidéki, a férfi és a női, a 18-39 éves és a 40 évnél idősebb, az évi 75 ezer dollár alatt és fölött keresők, az északkeleti, a középnyugati, a déli, és nyugati választók körében.

Ha valamiben, akkor a csalódottságban, úgy tűnik, sikerült nemzeti egységet teremtenie.


Ami az Egyesült Államokban járványszerűen terjedő erőszakot illeti, Donald Trump elnökségének vége óta a halálesetek száma meredeken emelkedik. A Pew Research elemzése szerint a gyermekek és tizenévesek körében a lőfegyver okozta halálesetek száma mindössze két év alatt 50%-kal emelkedett, a 2019-es 1732-ről 2021-re 2590-re. És még van egy éve!

A 2021-ben regisztrál 48 830 fegyveres haláleset 23%-os növekedést jelent 2019-hez képest. A gyilkosságok száma 2019 és 2021 között 45%-kal emelkedett. Ez abszolút értékben rekord, a 100 ezer lakosra jutó halálesetek számát tekintve pedig csak a ’70-es évek közepén volt magasabb az érték.

Figyelemreméltó, hogy a Biden-adminisztráció azóta sem ért el semmit. Az elmúlt három év mindegyikében 600-nál több fegyveres ámokfutást jelentettek az Egyesült Államokból. Hogy világos legyen: 2017-től 2021-ig 1711 alkalommal fordult elő, hogy tömegbe lőtt valaki, illetve több embert lőtt le egyetlen „akció” keretében. Biden beiktatása és 2023 decembere között, tehát nem egészen 3 év alatt azonban 1969-szer.


Amúgy tény és való, a demokrata bicebóca elkötelezett a zöld átmenet mellett, anno a programjában azt hirdette, hogy többet fog tenni például a kibocsátáscsökkentés érdekében, mint bármelyik elődje. Mondjuk, a számokon ez nem látszik. A hírhedten klímaszkeptikus és iparbarát Trump elnöksége idején az USA egy főre jutó karbonemissziója a 2017-es 15,29 tonnáról 13,48 tonnára csökkent, majd 2021-től (14,29) nőni kezdett. Tavaly előtt 14,44 tonna volt, a 2023-as adatot pedig még nem publikálták.

De a szándék a fontos, nem igaz? (Ja, nem.)

Apró érdekesség, egy elemzés szerint az ukrajnai háború, amit a kitörését követő hónapban bizonyítottan az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem engedett lezárni, az első 18 hónapja alatt körülbelül 150 millió tonna széndioxid-többletkibocsátással járt, ami meghaladja egy olyan magasan fejlett ország, mint Belgium, éves kibocsátása.

Innen nézve tehát nem világos, hogy pontosan milyen fényt is lát maga előtt Joe Biden. Persze, ha úgy közelítünk az eredményeihez, mint ő a saját életkorához (kivonunk belőlük egyet, majd elosztjuk kettővel), akkor tényleg minden rendben van. Csak vajon a választók is így gondolkoznak?


Előző cikkEurópa a nagypénteknél jár, jön vajon a végén a feltámadás?
Következő cikkZelenszkij puhul, a terroristákat puhítják, a befolyás orosz

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét