Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Egyre több amerikai szeretne béketárgyalást az ukrajnai háborúval kapcsolatban – derült ki a Quincy Institute/Harris Poll közvélemény-kutató felméréséből, amelyet az MTI ismertetett.

A februárban készített felmérés most ismertetett eredménye szerint az amerikaiak több mint kétharmada (69 százalék) támogatná, ha az Egyesült Államok arra ösztönözné Ukrajnát, hogy kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Oroszországgal és az amerikai féllel.

A megkérdezettek kétharmada (66 százalék) azzal is egyetértene, ha a háború lezárása érdekében mindhárom félnek – Ukrajnának, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak – kompromisszumot kellene kötnie.

Az Index.hu által is leközölt felmérés szerint az amerikaiak mintegy harmada (34 százalék) szerint az Egyesült Államoknak, miközben a diplomáciai megoldás felé tereli a feleket, folytatnia kell Ukrajna támogatását. A megkérdezettek 14 százaléka véli úgy, hogy a diplomáciai megoldás érdekében teljesen le kellene állítani az amerikai segítséget, miközben 13 százalék a tárgyalásokban való részvétel nélkül vonná meg a támogatást Kijevtől.


A felmérés szerint az amerikaiak mintegy tizede (11 százalék) a segélyek növelését szeretné Ukrajna teljes győzelme érdekében, miközben 5 százalék akár amerikai csapatokat is küldene az Oroszország ellen védekező kelet-európai országba.

Ha alaposan tanulmányozzuk a felmérés eredményét, akkor sok mindenre választ kaphatunk. Legfőképpen arra, hogy az amerikai társadalom többsége nem háborút, hanem békét akar. S az amerikaiak kétharmada úgy véli, hogy a feleknek – Ukrajnának is – kompromisszumot kell kötnie.

Ha ezt vesszük alapul, akkor világos, hogy miért szakadt meg Ukrajna mérhetetlen amerikai pénzelése. Trump az első perctől kezdve a béke mellett állt ki, és mivel ez találkozik az amerikai többségi véleménnyel, a republikánusok behúzták a féket.

Ebből következik, hogy ha Trump nyer, akkor tényleg hamar befejeződhet az orosz-ukrán háború. S Trump nemcsak azért fogja kikényszeríteni azonnal a békét, mert állni akarja majd a szavát, hanem azért is, mert ezt óhajtja az amerikai társadalom. Ez rendkívül rossz hír a Zelenszkij-kurzusnak, ugyanakkor kifejezetten jó üzenet a világ normális részének. Reméljük, hamarosan tényleg eljöhet a béke!


Előző cikkRakoncátlan a Citroën, de Klicsko és Zelenszkij szekere fut
Következő cikkUkrán dezertőrök, oroszpárti britek és örökifjú golyófogók

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét